Nem kaphat kártérítést a román államtól Adrian Năstase

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Adrian Năstase volt miniszterelnök keresetét, aki "megalázó bánásmódért" szeretett volna kártérítést a román államtól - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

A szociáldemokrata politikus szerint igazságtalanul bántak vele, az ellene 2012-ben hozott ítélet és ügyének sajtónyilvánossága tönkretette szakmai és politikai karrierjét, ellehetetlenítette családi életét. Mindez olyan megalázó volt számára, hogy a pszichés szenvedés elől öngyilkosságba próbált menekülni - írta keresetében.

Năstasét először 2012 júniusában, hatalommal való üzérkedésért ítélték letöltendő börtönbüntetésre: ekkor próbált öngyilkosságot elkövetni. Másodszor idén januárban, egy másik korrupciós ügy miatt került börtönbe. Eddig összesen másfél évet ült börtönben. Augusztusban helyezték feltételesen szabadlábra.

Az EJEB jogerős végzésében megállapította, hogy a "feltételezett igazságtalan eljárás" nem sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének harmadik cikkelyét, amely szerint senkit sem lehet kínzásnak, vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni. A strasbourgi bírák hasonlóképpen megalapozatlannak minősítették azt a panaszt, hogy Románia megsértette volna - az emberi jogi egyezmény hatodik cikkelye által előírt - tisztességes tárgyaláshoz való jogot.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök januárban egy televíziós műsorban politikai elítéltnek, a jobboldali Traian Basescu államfő áldozatának nevezte a korrupcióért másodszor is elődjét. Nastasét pártja is mártírnak tekinti, és - bár mellékbüntetésként a közügyek gyakorlásától is öt évre eltiltották - betöltetlenül hagyta a Szociáldemokrata Párt országos tanácsának elnöki tisztségét, amelyet bebörtönzéséig Nastase töltött be.

A jobboldali média ezzel szemben úgy értelmezi, hogy az érinthetetlennek hitt volt miniszterelnök bebörtönzése volt az a fordulópont, amely a közvélemény számára is nyilvánvalóvá tette, hogy az igazságszolgáltatás felszabadult a politikai befolyás alól és immár senki sem áll a törvények felett.

Az utóbbi öt évben csaknem kétezer embert ítéltek el Romániában korrupcióért, közöttük számos magas rangú politikust, ugyanakkor több mint ötven megvesztegetett ügyészt és bírót is rács mögé juttatott a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Kapcsolódók

Kimaradt?