A Vatikán foglya marad a pedofíliával vádolt nuncius

Megszűnt az előzetes letartóztatása, de nem hagyhatja el Vatikánváros területét a pedofíliával vádolt, lengyel Jósef Wesolowski egykori nuncius, akit szerdán első alkalommal hallgatott ki a Vatikán, valamint a Dominikai Köztársaság ügyésze - közölte a szentszéki szóvivő.

A 66 éves Jósef Wesolowskit szeptemberben vette őrizetbe a pápai állam csendőrsége, miután júliusban a vatikáni Hittani Kongregáció laikus státuszba helyezte őt. A volt pap a két hónapig tartó előzetes letartóztatás után jelenleg szabadlábon védekezhet az ellene szóló pedofília vádakkal szemben, de továbbra sem hagyhatja el Vatikánváros területét. Wesolowskit az első kihallgatásán Gian Piero Milano vatikáni ügyész és Francisco Domínguez Brito a Dominikai Köztársaság főügyésze közösen kérdezte.

Ez a két állam közötti szoros együttműködés bizonyítéka - hangsúlyozta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Lombardi atya elmondta, hogy a karibi állam főügyészét Ferenc pápa is fogadta és az egyházfő a szexuális visszaélésekkel szembeni küzdelmet szorgalmazta „az igazság felderítésének akadályozása nélkül".

Wesolowski a nyolcvanas évektől a vatikáni diplomáciában dolgozott. 2008-2013 között a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban vezette a nunciatúrát. Tavaly nyáron Ferenc pápa hívta vissza tisztségéből a nunciust ért pedofília vádak miatt. Az egykori pap számítógépén több mint százezer, gyermekekről készített pornográf fotót és videót találtak.

A laikus státuszba való helyezés az első fokú ítéletnek felelt meg. A másodfokú tárgyalás a vatikáni bíróságon a karácsonyi ünnepek után kezdődhet el. Josef Wesolowski a vatikáni törvények értelmében hét év szabadságvesztésre ítélhető. Büntetését a vatikáni fogdában tölthetné le, de gyenge egészségi állapota miatt az előzetes letartóztatás alatt is a vatikáni bíróság épületének egyik lakosztályában tartózkodott. Wesolowski kiadatását a Dominikai Köztársaság és a lengyel hatóságok is kérelmezték, de a Vatikánnak egy országgal sincsen kiadatási egyezménye.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?