KMKF: legyenek kétnyelvű nyelvkönyvek a diaszpóra számára

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma szórvány-diaszpóra munkacsoportja fontosnak tartja és szorgalmazza kétnyelvű nyelvkönyvek kiadását a diaszpóra számára. Többek között ezt tartalmazza az a felhívás, amelyet a munkacsoport keddi ülésén fogadtak el a résztvevők.

Révész Máriusz (Fidesz) és Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) társelnökök által ismertetett dokumentum szerint meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a nyugati diaszpórából a jelenleginél sokkal több gyermek legalább féléves magyarországi tanulmányokat folytasson.

A munkacsoport felkéri a társelnököket, hogy az ülés tapasztalatait is figyelembe véve, levélben hívják fel az illetékes kormányzati szervek figyelmét a magyar identitás nyelvi dimenziójára. Azt is kérik, hogy a nemzetpolitikai államtitkárságon belül legyen a szórványnak és a diaszpórának felelőse, koordinátora.

Kérik továbbá, hogy a nemzetpolitikai célú erőforrások tervezésénél különös figyelmet fordítsanak olyan programokra, amelyek elősegíthetik a Kárpát-medencei szórványban és a nyugati diaszpórában élő, fiatalabb generációkhoz tartozó magyarok anyanyelv-megtartási és nyelvi revitalizációs esélyeit. 

A munkacsoport ülésén Kontra Miklós, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem professzora a diaszpóra nyelvhasználatáról tartott előadást, míg Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese a szórványban tekintette át ezt a kérdést.

Kimaradt?