Külföldi szavazás: Băsescu sürgősségi rendeletet követel

Miután világossá vált, hogy a szavazni kívánó külföldön élő román állampolgárok nem tudnak élni alkotmányos jogukkal, az államfő közleményben szólította fel a kormányt, hogy sürgősségi rendelettel hosszabbítsa meg éjfélig a szavazókörzetek nyitvatartását. 

Mint ismert, a nagy nyugat-európai városokban a délutáni órákban is nagy sorok kígyóztak a nagykövetségekben és más intézményekben berendezett szavazókörzetek előtt (stuttgarti beszámolónkat itt, bécsi helyszíni tudósításunkat itt olvashatja). Közleményében Traian Băsescu felhívta a kormány figyelmét, hogy a külföldön élő romániaiak nem tudnak a 21 órás urnazárásig mind szavazni.

A Központi Választási Iroda délután  a választási törvényre hivatkozva elutasította a Keresztény-Liberális Szövetségnek azt a kérését, hogy hosszabbítsák meg a szavazókörzetek nyitvatartását. Az államfő korábban is emlékeztetett arra, hogy a törvényen sürgősségi rendelettel lehet módosítani. A sürgősséget ebben az esetben a választás alkotmányos jogának biztosítása jelenti.

Traian Băsescuhoz közel álló Daniel Funeriu volt oktatási miniszter vasárnap délután Facebook-oldalára azt írta: az ellenzék máris azt fontolgatja, hogy megóvja az alkotmánybíróságon a második forduló eredményét.

A stiripesurse.ro által idézett jogászok szerint a kormány nem hozhat sürgősségi rendeletet, mert nem kapott erre felhatalmazást a "kampányvakációban" lévő parlamenttől.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?