A külhoni szakképzési programról tanácskozott a Máért

A 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program eddigi előkészületeit és a kapcsolódó feladatokat mutatta be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) gazdaságfejlesztési és önkormányzati szakbizottsága csütörtöki budapesti ülésén.

A nemzetpolitikai államtitkárság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Potápi Árpád János alapvető célként jelölte meg, hogy a határon túli közösségek szülőföldjükön boldoguljanak, amihez elengedhetetlennek nevezte, hogy gazdasági szempontból is gyarapodjanak.

Hozzátette: ehhez adhat megfelelő alapokat a program és ráirányíthatja a figyelmet arra is, hogy a hagyományos nemzetpolitika mellett figyelmet kell fordítani a gazdaságfejlesztésre is. Kiemelte, hogy a program többek között fiatal vállalkozók hálózatának kialakításával és támogatásával, valamint a megfelelő szaknyelv anyanyelven történő elsajátításával tudja támogatni a külhoni magyar közösségeket.

Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára elmondta: kiemelten fontos, hogy elkészült a magyar értékek és hungarikumok tára, hiszen a magyar összetartozást közös értékeink erősítik. A külhoni magyar értéktár jelenleg 101 tételt tartalmaz, aminek bővítése közös feladata az anyaországi és külhoni magyarságnak - tette hozzá.

Az ülésen a tagok előadást hallgathattak meg az európai uniós források nemzeti integrációt segítő felhasználásának lehetőségeiről is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?