NYT: Orbán Viktor az egyetlen putyinista kormányfő Európában

Orbán Viktor Oroszország felé kormányozza Magyarországot 25 évvel a berlini fal leomlása után - írta a New York Times, amely szombaton címlapsztoriban ment neki újra a magyar kormánynak.

Címlapján közölt újabb írást Orbán Viktorról és Magyarországról a New York Times, amely ismét hevesen bírálta a magyar kormányfőt, most leginkább az Oroszországhoz és Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszonyának megváltozása miatt.

Orbán 2008-ban még bírálta Putyint, de azóta megváltozott a hangnem, a két politikus összebarátkozott, Oroszország pedig jelentős összegeket fektet be Magyarországon - írta a lap. Idézik Joschka Fischer volt német külügyminisztert is, aki szerint Orbán az egyetlen kormányon lévő putyinista az Európai Unióban.

A New York Timesnak Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi szóvivője védte meg a kormányfőt, aki szerinte "ugyanaz a fickó, aki 25 évvel ezelőtt volt". Kovács Zoltán szerint Orbán az előző rendszer maradványaitól akar megszabadulni, többek között attól, hogy az emberek munka helyett inkább segélyből éljenek.

A New York Times jópár alkalommal bírálta Orbánt az elmúlt hetekben. Szerdán megjelent szerkesztőségi vezércikkében a Magyarország elleni EU-szankciókon kívül azt is sürgette, hogy az Európai Bizottság új elnöke, Jean-Claude Juncker kényszerítse ki Navracsics Tibor biztos távozását.

A lap újságíróit tömörítő – és írásaiban a szerkesztő és a kiadó véleményét is képviselő – szerkesztőségi testület akkor azt közölte, az EU-nak szankcionálnia kellene Magyarországot ahelyett, hogy lagymatag módon csak aggodalmát fejezi ki az itteni antidemokratikus folyamatok miatt. Az Orbán-kormány elleni lépések elmaradása a New York Times szerint azoknak az értékeknek a feladását jelentené, amelyek az Európai Unió alapját jelentik.

Augusztus elején egy másik cikkben a lap azt írta, az EU-nak csökkentenie kellene a Magyarországnak a következő hat évre megszavazott közel 22 milliárd eurós támogatást, és meg kellene indítania az ország szavazati jogának felfüggesztését lehetővé tevő eljárást is. Az Európai Unió tesztje című szerkesztőségi vélemény akkor Orbán Viktor elhíresült tusnádfürdői beszédének apropóján írt a magyarországi helyzetről - írja a hvg.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?