Newsweek: Orbán Magyarország Mussolinije

A Népszabadság mentén Mussolinihez hasonlította Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Newsweek amerikai hetilap. Orbán, aki a liberalizmus hibájának tartja a gazdaság gyengeségét, az orosz, a török és a kínai politikai modellt élteti – írták a tusnádfürdői beszédről szóló beszámolóban.

"Magyarország Mussolinije" bejelentette, hogy "illiberális államá" tenné az EU-tagországot – ezzel a címmel jelentetett meg cikket a Newsweek amerikai hetilap Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről. Orbán nagy felháborodást váltott ki a liberális és baloldali ellenzékből azzal, hogy kijelentette, Oroszország és Kína példáját követve illiberális államá teszi Magyarországot – írták.

A Newsweek kiemeli Orbán munkaalapú társadalomról szóló mondatát is. A magyar miniszterelnök, aki a liberalizmus hibájának tartja a gazdaság gyengeségét, az orosz, a török és a kínai politikai modellt élteti – tudósítanak. A magyarokról nem mint egyének sokaságáról, hanem mint közösségről beszélt, amelyet meg kell szervezni, meg kell erősíteni és fel kell építeni.

A Newsweek budapesti tudósítója szerint bár a beszéd felháborodást váltott ki a baloldalon, nem tartalmazott lényegi újdonságot, valamilyen formában már minden állítás elhangzott Orbán szájából korábban is. "Régóta csodálattal beszél már az általa 'keleti szélnek' nevezett jelenségről. Magyarország EU-tagsága biztosítja, hogy az országban fennmarad a demokrácia, csak az a kérdés, milyen fajta demokráca" – idézték a cikk végén Adam LeBort.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?