A NAV elnöke elismerte, hogy kitiltották az Egyesült Államokból

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba. Vida Ildikó azt állítja, hogy a kitiltásról tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét, a nevét azonban nem hajlandó említeni. Lemondani nem akar, mert azzal beismerné a korrupciós vádakat.

Elismerte egy lapinterjúban Vida Ildikó NAV-elnök, hogy ő és több kollégája is érintett az Egyesült Államok által egy korrupciós ügyre hivatkozva kezdeményezett beutazási korlátozásban. Vida eddig senkinek nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, most a Magyar Nemzetnek egy egész interjút adott. Azt elismerte, hogy kitiltották az USA-ból, de a többi kitiltott kollégáját nem kívánta megnevezni. A hvg.hu korábban azt írta, hogy vélhetően Csillag Dezsőné NAV-elnökhelyettesről és Dávida Marianna ellenőrzési főosztályvezetőről van szó.

Együtt-PM: Orbán Viktor váltsa le az érintett NAV-vezetőket!. Az Együtt-PM arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul váltsa le Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "beutazási botrányban" érintett vezetőit. A pártszövetség szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: "fontos, de korántsem elegendő" Vida Ildikó NAV-elnök szerdán megjelent nyilatkozata, amelyben elismerte kitiltását, ugyanis a hivatal első embere azt is állította, hogy "a kormány tudott az ügyről". Az Együtt-PM szerint ez "felháborító", mivel ha tudtak erről a kormányban, a helyzet még rosszabb. Felszólították a kormányt is, hogy "valljon színt": ha tudtak Vida Ildikó és munkatársai kitiltásáról, miért "hazudták azt, nem tudják, kik az érintettek"? Az Együtt-PM szerint a társadalom bizalma jogosan rendült meg az állam intézményeiben, különösen a NAV-ban, és mindez olyan szintre jutott, hogy a kormányfőnek kell beavatkoznia. Közleményükben felszólították Orbán Viktort, hogy váltsa le a "beutazási botrányban" érintett NAV-vezetőket. Hozzátették: a közbizalmat helyre kell állítani, hogy az adóhivatalra a korrupció gyanújának árnyéka se vetülhessen. Felszólították Polt Péter legfőbb ügyészt is, hogy a Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja által korábban tett feljelentés alapján indítson eljárást, és arról tájékoztassa a nyilvánosságot.

A NAV elnöke az interjúban azt állította, hogy őt és a hivatalt ok nélkül támádták. "Vannak vizsgálataink, amelyek olyan érdekcsoportok körül folytak és folynak napjainkban is, amelyek könnyen kapcsolatot teremthetnek az amerikai nagykövetséggel. Az is elképzelhető, hogy külső személyek, minden alap nélkül bár, de ránk hivatkoznak egyes esetekben, és ez ellen szinte lehetetlen védekezni" – fogalmazott. Vida itt azokra a korábbi sajtóértesülésekre céloz, amelyek szerint a Bunge amerikai étolajgyártó cégnek olyan ajánlatot tettek kormányközeli személyek, hogy ha egy kormányközeli alapítvány felé komoly fizető megrendeléseket tesznek, akkor elérik, hogy a NAV békén hagyja őket. Vida most azt mondta, hogy vizsgálati csoportot állít fel, amely "mikroszkóppal" fogja újra átvizsgálni a Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat.

Levelet küldtek a kitiltásról

Vida Ildikó beszélt arról is, hogy a beutazás korlátozásáról levélben értesítették, amelyben egy elnöki nyilatkozatra hivatkoztak. Ennek egyik passzusa, hogy felfüggeszthetik belépését annak, aki korrupcióban érintett, vagy abból hasznot húz. A levélben sem ügyet, sem tárgyat, sem bizonyítékot nem neveztek meg – tette hozzá. Az eljárást példátlannak, aljas támadásnak tartja, mert elmondása szerint semmilyen korrupciós ügynek nem volt és nem részese.

Nem akar lemondani

Vida Ildikó a levél tartalmáról tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét, azt viszont nem tudni, kit. A botrány kipattanását követően mindenesetre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály gazdasági miniszter is azt állították, hogy nincs tudomásuk arról, kik az USA-ból kitiltott személyek. Vida azt mondja az interjúban, hogy a kormánytag azt tanácsolta neki, hogy bármilyen megfoghatatlan és homályos a vád, ki kell állni, és el kell mondani az igazat, mert a hazugság és a korrupció ikertestvérek, és ahol az egyik megjelenik, ott a másik is.

Azt állítja Vida, hogy csak részben emiatt az ügy miatt kerülte az elmúlt hetekben a nyilvánosságot, távol maradásának másik oka, hogy szabadságra ment. "Tudom, hogy szerencsésebb lett volna hamarabb kiállnom a nyilvánosság elé, de ez az aljas támadás annyira megrendített, hogy napokig fel sem tudtam fogni, hogy mi történik velem" – mondta. A NAV elnöke nem foglalkozott a lemondás gondolatával, mert azzal szerinte beismerte volna a vádakat – derül ki az interjúból.

Hetekig bujkált

Újságírók, ellenzéki politikusok hetek óta próbálják elérni a NAV elnökét, hogy megkérdezhessék tőle, valóban kitiltották-e őt korrupció miatt az Egyesült Államokból. Az erről kiszivárgott értesüléseket az adóhivataltól eddig nem tagadták, de egyértelmű megerősítést sem adtak – eddig. Nemrég az RTL Klub munkatársai Bécsben, a schwechati reptéren találták meg Vida Ildikót, de ott sem volt hajlandó konkrét kérdésekre válaszolni. Kedden az LMP-s Szél Bernadett próbálta ismét elérni, hiába.

Kimaradt?