Sok ezer éhező hagyta ott a karantént Sierra Leonéban

Több ezer ember kényszerül az ebolajárvány miatt felállított karantén elhagyására Sierra Leonéban, mert nem jutnak élelemhez – jelentették segélyszervezetek munkatársai kedden.

A kór megfékezése érdekében az egészségügyi hatóságok Sierra Leone hatalmas területein állítottak fel karanténokat. Az itt élőket a kormánynak kellene élelemmel ellátnia, és ebben az ENSZ Világélelmezési Programja is segít. Az országnak azonban sok olyan szeglete van, ahova nem érnek el a segélyszállítmányok – mondta Jeanne Kamara, a brit Christian Aid humanitárius szervezet munkatársa.

Sierra Leone kormánya kedden bejelentette, hogy egy évvel meghosszabbítják a szükségállapotot az országban. A humanitárius ügynökségek ernyőszervezeteként működő katasztrófavédelmi bizottság azonban arra figyelmeztetett, hogy ezzel emberek ezreit fosztják meg az élelemtől.

Az élelmiszerosztásból kimaradó embereknek, akiknek az ebolaveszély miatt amúgy otthon kellene maradniuk, muszáj elhagyniuk a karantént, hogy ennivalót szerezzenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Nyugat-Afrikában az ebolajárvány halottainak száma már majdnem elérte az ötezret. Libériában, Sierra Leonéban és Guineában haltak meg eddig a legtöbben.

Kapcsolódók

Kimaradt?