Maliban meghalt az ebolás kislány

Az első ebolás megbetegedésről számoltak be pénteken a hatóságok Maliban, az afrikai országban egy kétéves kislánynál állapították meg a kórt, aki még aznap életét vesztette.

A mali egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a gyermek a szomszédos Guineában kapta el a vírust. A kislányt szerdán ebolára utaló tünetekkel vitték kórházba az ország nyugati felén lévő Kayes városában, a tesztek egy nappal később igazolták a betegség gyanúját. A tárca szóvivője szerint a gyerek nemrég nagyanyjával járt Guinea déli részén. Libéria és Sierra Leone mellett Guineát sújtja a leginkább a mostani Ebola-járvány.

A mali egészségügyi minisztérium nyugalomra intette a lakosságot, és közölte, hogy minden szükséges lépést megtesznek a betegség terjedése ellen. Egyúttal arra kérte az embereket, hogy lehetőleg kerüljék el a járvány sújtotta országokat. 

Nagyon sok emberrel érintkezett

Az Egészségügyi Világszervezet pénteken arra figyelmeztetett, hogy a kétéves kislány sok emberrel került kapcsolatba, mielőtt orvosi ellátásban részesült, és nagy a veszélye annak, hogy többeket megfertőzhetett. A gyermek nagyanyjával tömegközlekedéssel utazott át több városon, és a mali fővárosban, Bamakóban két órát töltött, mielőtt kórházba került volna. Az utazás során a kislánynak többször vérzett az orra.

A WHO csütörtökön azt közölte, "meglehetősen biztos" abban, hogy a Libériát, Guineát és Sierra Leonét sújtó járvány nem terjedt át a szomszédos országokra. A világszervezet már korábban azt ígérte, hogy szakértői csoportokat küld a továbbterjedés szempontjából leginkább veszélyeztetettnek tartott Maliba és Elefántcsontpartba, hogy felmérje az ottani hatóságok felkészültségét.

A WHO szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, három szakértőjük már Maliban tartózkodik, hogy felmérje a helyzetet, négyet a következő napokban küldenek a nyugat-afrikai országba. Hozzátette, hogy a mali hatóságok 43 olyan embert - köztük 10 egészségügyi dolgozót - tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik kapcsolatban voltak a megbetegedett gyermekkel.

Kapcsolódók

Kimaradt?