Keveset érnek az Iszlám Állam elleni légicsapások

Az amerikaiak és szövetségeseik bombázásai nem akadályozták meg az Iszlám Államot abban, hogy folytassa a támadásokat a szíriai-török határon fekvő Kobani város ellen. Egyre többen sürgetik, hogy nyugati katonákat is vessenek be a dzsihádisták ellen - írja a napi.hu.

A török katonák a földön fekve figyelik, ahogy az előttük elterülő pár száz méteres poros határsáv mögötti városban sűrű füst száll fel a házakból az ISIS támadásai nyomán. A dzsihádisták már három hete ostromolják a települést, ahonnan több, mint 160 ezer kurd lakos menekült át Törökországba. A török rendőrök könnygázzal próbálják távol tartani a beavatkozást követelő kurdokat a határtól. még a BBC tudósítóinak kocsijába is belőttek egy patront.

A szíriai oldalon az ISIS ellen harcoló kurdok szerint az amerikai irányítású légicsapásoknak nincs sok hatásuk és nem sikerül visszavonulásra bírniuk a nagyszámú dzsihádista fegyverest. Három oldalról veszik körbe a várost, a harci gépek nem tudják eltalálni az összes Isis-harcost - mondta Idrisz Nasszan, a kurd erők egyik szóvivője. Amikor látják, hogy jön egy gép, hátrahagyják pozícióikat és szétszóródnak. Földi támogatás kell, nehézfegyverek és lőszer, hogy visszaverjük és legyőzzük őket - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban közben több harcias politikus azért kampányol, hogy szárazföldi egységeket küldjenek be a Szíriába, Obama elnök azonban ezt a lehetőséget többször elutasította. A légitámadások nem számolják fel az ISIS-t - mondta Lindsey Graham szenátor a CNN-nek. Hasonló véleményen van Scott Brown szenátusi jelölt is. Londonban a volt brit vezérkari főnök Lord David Richards vélekedett úgy, hogy a légierő önmagában kevés lesz. Nem terrorellenes akcióról van szó. Hagyományos ellenséggel állunk szemben, amelynek tankjai és ágyúi vannak. Beássák magukat és harcolni fognak, tehát, hagyományos katonai hadműveletként kell tekintenünk rá.

Az ISIS azzal sokkolta újra a világot, hogy a hétvégén közzétett egy videót egy nyugati túsz, Alan Henning brit segélymunkás lefejezéséről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?