Horrorvideó jelent meg három lefejezésről Egyiptomban

Három, állítólag Izraelnek kémkedő egyiptomi állampolgár lefejezéséről tett közzé videót vasárnap az Anszár Beit al-Makdisz, azaz a Jeruzsálem védelmezői nevű egyiptomi dzsihadista csoport a Reuters szerint.

A terroristák a YouTube-ra feltöltött felvételen azzal vádolták a kairói kormányt, hogy együttműködik a zsidó állammal a szervezet elleni harcban, valamint azzal fenyegettek, hogy levadásszák az izraeli hírszerzés helyi informátorait.

A videó tanúsága szerint a férfiak mindent bevallottak, mielőtt az álarcot viselő terroristák lefejezték őket. A levágott fejeket ezután a holttestek hátára helyezték. Egy negyedik áldozat is szerepel a felvételen, őt agyonlőtték, miután elismerte, hogy az egyiptomi hadseregnek kémkedett.

A túszok lefejezéséről feltöltött videofelvétel az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet módszereire emlékeztet. A bejátszás tartalmaz is egy részletet a Közel-Keleten hatalmas területeket elfoglaló csoportosulás szóvivőjének egyik, nemrégiben közzétett beszédéből. Egyiptomi biztonsági források szerint nagyjából nyolcezer egyiptomi állampolgár csatlakozhatott az Irakban és Szíriában előrenyomuló IÁ-hoz.

A Sínai-félszigeten tevékenykedő Anszár Beit al-Makdisz hivatalosan nem tartozik az Iszlám Államhoz, azonban a szervezet egyik parancsnoka szeptemberben arról beszélt, hogy az IÁ tanácsait követve próbálják hatékonyabbá tenni a működésüket. A terroristák augusztusban négy embert fejeztek le, amiért állítólag információkkal látták el az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot, és ezek alapján tudtak izraeli drónok precíz légicsapásokkal végezni a csoport három harcosával.

Mohamed Murszi iszlamista elnök tavaly nyári megbuktatása óta újra felerősödött a terrorizmus Egyiptomban, amelynek áldozatai az esetek túlnyomó többségében a biztonsági erők tagjai. Több száz rendőr és katona vesztette életét az elmúlt egy évben.

Kimaradt?