Harminc romániai gyereket mentett meg az Europol

Több mint ezer embert tartóztattak le Európa-szerte és mintegy 30 romániai származású gyermeket mentettek meg az emberkereskedőktől az Europol munkatársai – számolt be a Mediafax, az AFP hírügynökség alapján.

Rob Wainwright, az Europol igazgatója szerint minden idők legjelentősebb akcióját sikerült elvégezniük a szervezett bűnözés elhárítására. Az Árkhimédész fedőnév alatt szervezett műveletben húszezernél több rendfenntartó vett részt, és több hónapon át készültek a rajtaütésre, melyeknek nagy része repülőtereken, határátkelőhelyeken és kikötőkben zajlott.

Az Europol által koordinált műveletben valamennyi uniós tagállam, Norvégia, az Egyesült Államok, Ausztrália, Svájc, Szerbia és Kolumbia is részt vett. A vizsgált területek az emberkereskedelem mellett a heroin- és kokainkereskedelmre, az számítógépes bűncselekményekre, az illegális határátlépésekre és a csempészáruforgalomra is kiterjedtek.

A szervezet vezetője szerint azért volt szükség ilyen méretű rajtaütésre, mivel a bűncselekmények teljes hálózatát szeretnék felszámolni, és a felsorolt bűncselekmények általában ugyanazokon vagy egymáshoz közeli szálakon keresztül zajlanak le.

A művelet során 600 kg kokaint, 200 kg heroint, 1300 kg marihuánát, egymillió eurót, 13 luxusautót, valamint másfél milliónál több szál cigarettát koboztak el. Felszámoltak egy gyúgyszerhamisító laboratóriumot, mintegy tízezer illegálisan bevándorló személyt igazoltattak.

A közel 200 kimenekített személy között, akiket emberkereskedelem céljából tartottak fogva különböző bűncsoportok, 30-an Romániából származó kiskorúak voltak. A szervezett bűnözés felszámolásában a legtöbb letartóztatást Spanyolországban (250 bűnöző) és Bulgáriában (200 bűnöző) végezték. Az Árkhimédesz még nem zárult le, ám az Europol vezetője úgy véli, általa számos alvilági szálat sikerül felfedni és megsemmisíteni a kontinensen.

 

Kimaradt?