BRÉKING: testvére születik György hercegnek

Hétfő koradélután Facebook-oldalán jelentette be az angol királyi család, hogy Katalin hercegnő gyereket vár. A hivatalos közlés szerint II. Erzsébet királynő rendkívüli örömmel fogadta újabb dédunokája érkezésének hírét. 

Ugyanakkor arról is tájékoztatnak, hogy a hercegnő - hasonlóképpen első terhességéhez - nehéz időszaknak néz elébe, ugyanis heveny terhességi rosszulléttel Hyperemesis gravidarum) küszködik. Emiatt Katalin nem tudja majd elkisérni férjét az előre leegyeztetett hivatalos útjaira.

Mi a Hyperemesis gravidarum? A heveny terhességi rosszullét a várandós nők alig 0.5-2%-át érinti. Az orvosi leírások szerint a gyereket váró nő naponta akár 30 alkalommal is hányhat, ami súlyos dehidratációhoz vezethet. Ez pedig mind a várandós nő egészségére, mind pedig a magzat fejlődésére súlyos következményekkel járhat. A heveny terhességi rosszulléttel diagnosztizált terhes nőket állandó orvosi felügyelet alatt kell tartani, ugyanis intravénás táplálásra szorulhatnak. 

A kis jövevény a negyedik lesz a brit trónörökösi listán, nagyapja Károly herceg, édesapja Vilmos herceg és bátyja György herceg mögött. 

 David Cameron brit miniszterelnök elmondta, hogy "nagy örömmel töltötte el az újabb baba érkezésének híre". A gratulálók névsorát gyarapította továbbá Ed Miliband munkáspárti vezető, valamint Canterbury érseke.

Kapcsolódók

Kimaradt?