Fiú trónörököst szült Katalin hercegnő

Fia született hétfőn Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának és hitvesének, Katalin hercegnőnek. A gyermek a harmadik a brit trónutódlási sorban, és édesapja után az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A Kensington Palota tájékoztatása szerint az újszülött 3,8 kilogrammal született londoni idő szerint 16.24 órakor. Az újszülött nagybátyját, Harry herceget, Vilmos öccsét utasította egy hellyel maga mögé a trónöröklési sorrendben.

A hír bejelentési módja eltért az évszázados hagyományoktól. A protokoll előírása szerint a sajtó és a lakosság hivatalosan akkor értesülhetett volna az eseményről, amikor az erről szóló írásos hirdetmény megjelenik az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapuján belül, egy díszes irattartó állványon. Az első londoni kommentárok szerint azonban az udvar elejét akarta venni, hogy a hír a Twitteren vagy egyéb közösségi médiafelületen szivárogjon ki.

A hercegi utód a jelenlegi uralkodó, a 87 esztendős II. Erzsébet királynő harmadik dédunokája, de az egyetlen, aki reális eséllyel követi majd őt a trónon. A királynő után elsőszülött fia, Károly trónörökös, Károly után Vilmos, Vilmos után pedig a hercegi házaspár most világra jött elsőszülöttje örökli majd a brit koronát.

Kora reggeltől vajúdott a hercegnő

Hétfőn kora reggel autóval vitték a londoni St. Mary’s kórházba Katalin cambridge-i hercegnőt, vele ment a királyi gyermek apja, Vilmos herceg is, aki már korábban közölte, hogy szeretne párja mellett lenni a szülésnél. Szóvivőjük szerint nem kísérték őket rendőrök.

Ugyanebben a kórházban született 1982. június 21-én Vilmos herceg is, aki 16 órával azután jött a világra, hogy édesanyját, Diana hercegnőt beszállították a szülészeti klinikára. Katalin több mint egy héttel túlhordta a gyereket, és a hírek szerint egy oldalsó bejáraton jutott be a kórházba.

Öngyilkos lett egy ápoló

Katalin hercegnőről december elején derült ki, hogy várandós, miután heveny terhességi rosszullétei miatt kórházba kellett szállítani.Az udvar decemberben mindössze annyit közölt, hogy a terhesség a bejelentés idején még nem tartott a 12. heténél, vagyis annál a legkorábbi időpontnál, amikor általában nyilvánosságra hozzák, ha a királyi családban gyermek érkezése várható. 

Általános az a közvélekedés, hogy az udvar csak a hercegnő nyilvánvalóan eltitkolhatatlan kórházi kezelése miatt kényszerült a hír korai közzétételére.

A terhesség bejelentésének örömhírét nem sokkal később tragédia árnyékolta be. A VII. Eduárd királyról elnevezett kórház egyik ápolónője öngyilkos lett, miután egy ausztrál kereskedelmi rádióállomás munkatársai megtévesztették, és így bizalmas orvosi adatokhoz jutottak Katalin hercegnő állapotáról.

Állítólag nem tudták a nemét

Udvari illetékesek állítják, hogy a gyermek nemét Vilmos és Katalin sem tudta előre. Mindenesetre a hercegi újszülött a trón első olyan várományosa az angol-brit monarchia ezredéves történetében, akinek trónutódlási esélyeit nem befolyásolta volna az sem, ha leánynak született volna.

A brit kormány által nemrégiben elindított reform ugyanis felszámolja azt a több évszázados diszkriminatív trónutódlási előírást, amelynek alapján a mindenkori uralkodó elsőszülött fia eddig előnyt élvezett a trónöröklésben, akkor is, ha volt idősebb leánytestvére. II. Erzsébet királynő csak azért ülhet 61 éve az Egyesült Királyság trónján, mert szüleinek, VI. György királynak és Erzsébet anyakirálynőnek nem voltak fiúgyermekei. A jelenlegi uralkodó egyetlen testvére a nála négy évvel fiatalabb Margit hercegnő volt, aki életének 72. esztendejében, 2002-ben hunyt el.

Tekintse meg galériánkat a nagyobb lapok esti címoldaláról:

Kapcsolódók

Kimaradt?