A trónörökös születését jelzi az újfajta orchidea felbukkanása?

Egy Londonban több mint száz éve nem látott, az orchideafélék családjába tartozó ritka növényfajra bukkantak a Buckingham-palota kertjében. Csodás egybeesésnek tartják.

A ritkaságnak számító fehér madársisak (Cephalanthera damasonium) rendes körülmények között csak márgás talajon, erdős területeken fejlődik, ezért a Buckingham-palota hátsó kertjében serénykedő botanikusokat igencsak meglepte, amikor rábukkantak a növényre a brit főváros szívében.

Az orchideát, amely akár fél méter magasra is megnőhet, utoljára 1900-ban látták a London északnyugati részén lévő Harefield közelében. „A felfedezés igen váratlan, de egyszersmind rendkívül izgalmas élmény volt minden érintett számára" – mondta Mark Spencer, a brit Természettudományi Múzeum botanikusa és a Londoni Természettudományi Társaság tagja.

Mint hozzátette, meglehetősen szokatlan dolog fehér madársisakot találni a Temzétől északra, nem is beszélve a királynő hátsó kertjéről. Mindez azt bizonyítja, hogy milyen fontos szerepük van a beépített területek zöldövezeteinek, amelyek menedékhelyként szolgálnak a vadvilág számára.

A múzeum és a társaság a Londonban található növények katalogizálása érdekében indított vizsgálatot, és eddig több mint 450 különböző típusú növényre bukkant a Buckingham-palota kertjeiben – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Az orchideáról szóló hír ugyanazon a napon jött ki, amikor Katalin hercegnő vajúdni kezdett a legifjabb trónörökössel, Vilmos herceg gyermekével.

Kapcsolódók

Kimaradt?