Ebola: információcsoportokat hoznak létre légügyi szervezetek

Az információtovábbítás javítása érdekében munkacsoportot hoznak létre az Ebola-járvány ügyében az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen a főbb nemzetközi légügyi szervezetek - közölte a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) kedden honlapján.

A munkacsoport létrehozásáról a WHO és az ICAO mellett a Turisztikai Világszervezet (UNWTO), a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI), a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) vezetősége döntött. A munkacsoport feladata a betegség terjedésével kapcsolatos fejlemények folyamatos figyelése, valamint koordinált információtovábbítás a turisztikai és légügyi szektor szereplőinek.

Közleményében az ICAO hangsúlyozta: az Ebola-vírus átvitelének esélye repülés közben minimális, mivel a terjedéshez emberi testnedveknek kell közvetlenül érintkezniük egymással. Belélegzéssel, cseppfertőzéssel a vírus nem terjed. A már megfertőzött betegek egyébként olyan rosszul érzik magukat, hogy repülőgépre nem tudnak szállni, fertőzni pedig csak a már tünetekkel rendelkező emberek tudnak - hangsúlyozták. A jelenlegi helyzetben a WHO nem javasolta a nem érintett országok esetében, hogy a repülőtereken megvizsgálják az utasokat, vagy bármilyen más korlátozást vezessenek be a légi közlekedésben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?