Ebola: mennyire biztonságos az utazás?

A Nyugat-Afrikában kitört ebola járvány jogosan tölti el félelemmel azokat, akik arrafelé tervezték nyaralásukat. Mivel a vírus 90 százalékban halálos, az utazásra készülőknek fontos megérteniük, hogyan, miképpen terjed a betegség. Az ezzel kapcsolatos információkat az orientpress.hu, a Fox News alapján foglalta össze.

Ellentétben a SARS vírussal, amely a levegőben terjedt, az ebola testnedvekkel történő érintkezés útján fertőz, beleértve a nyál, a vér és a verejték nedveit. Ezért némileg egyszerűbb elkerülni, és általában a vidéki területekre korlátozódik, ugyanakkor jóval halálosabb, mint a 2003-as SARS járvány. Ezért aki utazásra adja a fejét, annak kerülnie kell mindent, amivel fertőzött személy érintkezhetett, beleértve az egészségügyi dolgozókat is.

A nemrégiben kitört járvány ugyanakkor több Nyugat-afrikai nagyvárosba is betört, ami nagyobb aggodalomra ad okot. Ha valaki mégis utazik, az alábbi tanácsokat érdemes betartania:

  • kerülje azokat a helyeket, ahol a járvány jelen van
  • kövesse figyelemmel az egészségügyi figyelmeztetéseket, tanácsokat
  • legyen tisztában a célország egészségügyi kockázataival, a szükséges oltásokat adassa be magának
  • mindig mosson kezet és figyeljen oda, mivel érintkezik.

Bár a legtöbb turisztikailag népszerű országba nem tört be az ebola járvány, azért minden esetben legyen óvatos, aki utazni készül – összegez a portál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?