Átadják a maláj szakértőknek a lelőtt gép adatrögzítőit

Malajzia miniszterelnöke, Najib Razak bejelentette hétfőn, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába. A már Ukrajnában tartózkodó maláj szakértők kapják meg a tervek szerint már hétfőn a lelőtt maláj gép feketedobozait - közölte a maláj miniszterelnök, hozzátéve, hogy azt is sikerült elérnie a szakadár vezetőnél, Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat.

A maláj kormányfő közölte, hogy az elmúlt napokban „a színfalak mögött kapcsolatba léptek azokkal, akik a katasztrófa helyszínét felügyelik", és „nehéz és folyamatosan változó körülmények között", de végül sikerült megállapodniuk az oroszbarát felkelőkkel. A megállapodás szerint 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkov városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át azokat. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják majd az áldozatokat., és a malajziaiakat hazaviszik.

A vonat az eddig a szakadárok által megtalált áldozatok földi maradványaival már elindult a katasztrófa helyszínéről. Arról, hogy a további holttestek sorsa mi lesz, Razak nem beszélt. A Malaysia Arlines malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépén - amely a múlt héten csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, Torez városától nem messze, az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen - 298 ember utazott, akik mindannyian életüket vesztették. Az utasok ausztrál, holland, indonéz, kanadai, német és új-zélandi állampolgárok voltak.

A maláj kormányfő hozzátette azt is, hogy „még számos lépés hátravan" a szakadárokkal kötött megállapodás végrehajtásáig, mindenesetre „Borodaj és emberei eddig együttműködtek". Najib Razak hangsúlyozta, hogy a holttestek hazaszállítása mellett a legfontosabb a katasztrófával kapcsolatos bizonyítékok begyűjtése és biztonságba helyezése, illetve egy független vizsgálat megkezdése.

Kijev szerint a szakadárok lőtték le a gépet, a szakadárok viszont azt állítják, hogy az ukrán hadsereg. Az Egyesült Államok szerint a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak, és amelyet Oroszországtól kaptak a lázadók. Kijev korábban azzal vádolta a szakadárokat, hogy azok bizonyítékokat tüntettek el a gép becsapódásának helyszínéről. Az oroszbarát fegyveresek csütörtök óta nem engedték, hogy nemzetközi megfigyelők és szakértők szabadon mozogjanak a helyszínen és megvizsgálják a roncsokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?