Tenni próbál Putyin a repülőgép-katasztrófát vizsgálók biztonságáért

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította az ukrajnai szembenálló feleket, hogy teremtsék meg a feltételeket a maláj utasszállító repülőgép katasztrófájának teljes kivizsgálásához. Putyin felhívásában kiemelte, hogy számtalanszor szólította fel a Moszkva-barát szakadárokat és Kijevet a vérontás befejezésére és a tárgyalások megkezdésére – írja az MTI orosz hírügynökségek beszámolói alapján.

„Bizonyossággal kijelenthető, hogy amennyiben június 28-án nem újultak volna fel a harcok Ukrajna keleti részén, ez a tragédia biztosan nem történt volna meg” – közölte Putyin, és hozzátette, hogy ettől függetlenül ezt a tragédiát senki se használhatja fel önös politikai célokra. „Mindent meg kell tenni a nemzetközi szakértők munkájának biztonsága érdekében a katasztrófa helyszínén” – mondta az orosz elnök.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy már a helyszínen vizsgálódnak a Donyec-medence, Donyeck város, az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának és Malajziának a szakértői, de ez még nem elég: a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) égisze alatt egy „teljes értékű” nemzetközi szakértői csoportnak kell vizsgálatot folytatnia.

„Mindent meg kell tenni a csoport teljes biztonsága érdekében, munkájához szavatolni kell a humanitárius folyosók létrehozását” – mondta Putyin, és fogadkozott, hogy Moszkva a maga részéről mindent megtesz annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus jelenlegi katonai szakaszából átlépjen a tárgyalásos, kizárólag diplomáciai eszközökkel zajló fázisába.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Kijev szerint a gépet vélhetően egy Buk típusú légvédelmi rakétával találták el a kelet-ukrajnai szakadárok. Míg Ukrajna Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért, Moszkva és a szakadárok egyaránt tagadják, hogy közük lenne az esethez.

A franica elnök, a német és a brit kormányfő a hétvégén megállapodott, hogy keddig várnak az újabb Oroszországot sújtó szankciókkal. Francois Hollande, Angela Merkel és David Cameron azt várják Vlagyimir Putyintól, hogy addig érje el az oroszpárti szakadároknál, hogy érdemben működjenek együtt a nemzetközi közösséggel és ne akadályozzák a maláj gép tragédiájának helyszíni kivizsgálását továbbá, hogy tegyé lehetővé a holttestek elszállítását – miután a külföldi szakemberek mindent megvizsgáltak.

„Ha Oroszország nem teszi meg az azonnali szükséges intézkedésekett, akkor az EU a külügyminiszterek keddi találkozóján dönt az újabb lépésekről” – idézte a Reuters a három politikus megállapodását. Philip Hammond brit külügyminiszter egyenesen úgy fogalmazott: „Oroszország azt kockáztatja, hogy kitaszított állammá válik, ha nem változtat eddigi viselkedésén”.

Kimaradt?