Elégedett Izrael a szárazföldi hadművelet első eredményeivel

Húsz rakétakilövő-állást semmisítettek meg az izraeli katonák a Gázai övezetben a szárazföldi hadművelet kezdete óta, néhány óra alatt, és felfedeztek kilenc alagutat - közölte az izraeli sajtó péntek reggel.

A hadsereg - a légicsapásokat is beleértve - százhárom célpontot támadott péntek reggelig, és az izraeli katonák több helyen összecsaptak a palesztin fegyveresekkel. Egy izraeli katona életét vesztette, négy megsebesült a harcokban. Palesztin oldalon huszonhárman haltak meg és több tucat a sebesültek száma.

A szárazföldi csapatok éjjeli megindulása óta ötven rakétát lőttek Izraelre, ennek a fele ért földet. Húszat a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogó rakétái megsemmisítettek, a többi pedig még gázai területen csapódott be. Egy palesztin páncéltörő rakéta eltalált egy katonai buldózert az övezet déli részén, a járműben károkat okozott, de az azt vezető katonának nem esett baja. 

Moti Almoz izraeli dandártábornok, a hadsereg szóvivője a közszolgálati rádiónak elmondta, hogy nagy erőkkel harcolnak, és az elkövetkező órákban fokozzák a katonai tevékenységet. Az eddigi eredmények teljesen összhangban vannak az előzetes tervekkel - tette hozzá. A katonák harcálláspontokat foglaltak el a Gázai övezetben, és megkezdték a Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveresei által használt - csak a szárazföldi hadművelet keretében elérhető - infrastruktúra felszámolását. Az Izraelbe vezető további alagutakat, valamint a Hamász katonai eszközeit keresik. Folytatja Izrael a légicsapásokat is. A légi hadművelet eddigi tizenegy napján mintegy kétezer csapást hajtottak végre nagy pontossággal meghatározott célpontokra - közölte  a dandártábornok. Almoz szerint a Hamász a rakétafenyegetéssel a civil lakosság megfélemlítésével próbálkozott, de az ország lakói egészen másként, a Vaskupolának köszönhetően türelemmel és nyugalommal fogadták a rakétatámadásokat.

Pénteken Tel-Avivban, a katonai főhadiszállás épületében összeül az izraeli kormány (a szűkebb körű, nyolc miniszterből álló biztonsági kabinet külön is), és várhatóan tizennyolcezer újabb tartalékos behívásáról szavaz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?