Gázai konfliktus: Franciaország haladéktalan tűzszünetre szólított fel

Francois Hollande francia és Moncef Marzouki tunéziai elnök vasárnap a tűzszünet haladéktalan helyreállítására szólította fel az izraeli-palesztin konfliktusban részt vevő feleket - közölte a francia elnöki hivatal. A közlemény szerint a két ország vezetője telefonon egyeztetett a "súlyos gázai helyzetről".

„A palesztin civil áldozatok számának növekedése és a szárazföldi beavatkozás folytatásának kockázatai a tűzszünet azonnali helyreállítására hívnak fel" - olvasható a kommünikében. „Ebben a döntő pillanatban Franciaország és Tunézia megállapodott abban, hogy ennek érdekében minden erőfeszítésüket összehangolják, és minden közvetítési lehetőséget felhasználnak további partnereikkel együtt" - tette hozzá a francia elnöki hivatal.

Hasonlóan nyilatkozott ezzel egy időben Bécsben Laurent Fabius külügyminiszter is, aki az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások újabb fordulójára érkezett az osztrák fővárosban. „Gázában és Izraelben is a tűzszünet a legfőbb célkitűzés" - jelentette ki.

„Ebben, a feszültség növekedése szempontjából abszolút katasztrofális helyzetben Franciaország, az ENSZ Biztonsági Tanácsához hasonlóan a 2012-es fegyverszünethez való visszatérést kéri" - fogalmazott Fabius. „Feltehetően erről is fogunk tárgyalni az itt jelen lévő kollegáimmal" - tette hozzá a francia külügyminiszter.

Az iráni atomprogramról a bécsi megbeszéléseket csupán néhány nappal a végleges egyezség megkötésére kitűzött - július 20-i - határidő előtt tartják. Az egyeztetésen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország külügyminiszteri szinten képviselteti magát, akárcsak Irán. Oroszország és Kína ugyanakkor alacsonyabb szinten van jelen a találkozón. A tárgyaláson az Izrael és Hamász közötti konfliktus is napirendre kerül. A tárcavezetők William Hague brit külügyminiszter szerint "sürgős és összehangolt nemzetközi fellépés" kialakítására törekednek.

A palesztinok elleni izraeli hadművelet, az Erős Szikla hatodik napja izraeli tengeri kommandósok szárazföldi akciójával kezdődött vasárnap, ezzel párhuzamosa a palesztinok az izraeli területek ellen intéztek rakétacsapásokat. Reggel az izraeli hadsereg telefonon és más eszközökkel is felszólította az övezet északi részének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat a várható katonai akciók idejére.

Kapcsolódók

Kimaradt?