Amerika katonákat küld Irakba

További 200 katonát küld Irakba az Egyesült Államok a bagdadi nagykövetség és a repülőtér védelmének megerősítésére – jelentette be Barack Obama hétfőn Washingtonban.

Az amerikai elnök erről levélben tájékoztatta a kongresszus két házának elnökét. Mint írta, a különítmény feladata az lesz, hogy szükség esetén megvédje az amerikai állampolgárokat és épületeket. Olyan felszereléssel látják el őket, amely harci feladatok végrehajtásét is lehetővé teszi – emelte ki Obama. 

A levélből kiderül, hogy az erősítés nagy része már meg is érkezett Irakba, hazatérési dátumot pedig nem jelöltek ki, a katonák addig maradnak, ameddig Washingtonban szükségét látják. A védelmi minisztérium közlése szerint az amerikai erősítést helikopterek és pilóta nélkül repülőgépek (drónok) is kiegészítik. 

Korábban az amerikai vezetés már közölte, hogy 300 katonai tanácsadót küld az arab országba a fegyveres iszlamista lázadók elleni harc segítésére. Irakban a most bejelentettekkel együtt mintegy 750-re nő az amerikai erők létszáma, miután 250 katona telepítéséről már korábban döntés született.

Az amerikai vezetés ismét értésre adta, hogy fontosnak tartja a szunnita szélsőséges fegyveresek Bagdadot fenyegető hadműveletének megállítását. Amerikai harcoló egységek küldéséről viszont még nem született döntés. 

Irakban a kormány hivatalos adatai szerint csak júniusban 1922-en haltak meg fegyveres összetűzések miatt. Ez volt a legvéresebb hónap az országban 2007 májusa óta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?