Kikiáltották a muszlim kalifátust Irakban és Szíriában

Az ISIS (avagy ILIÁ: Iraki és Levantei Iszlám Állam) fegyveresei vasárnap este „hozták létre” a muszlim kalifátust az általuk elfoglalt iraki és szír területeken. Ezzel egyidőben Abu Bakr al-Baghdadit kiáltották ki a kalifának és „minden muszlim vezetőjének”.

A kalifátus az iszlám vallásjoga, a sária alapján fog működni, amely sok szélsőséges dzsihádista csoport hőn áhított vágya volt: egy olyan állam létrehozása, mely kizárólag az iszlám alapelvein nyugszik. Mint ahogy az a nevéből is világosan látszik, az ISIS is éppen ezzel a céllal jött létre: a siíták által irányított Irak és a polgárháborúban vergődő Szíria egyes területeiből egy szunnita állam megalapításáért.

Eközben az iraki hadsereg válaszcsapást mért az ISIS fegyvereseire az észak-iraki Tikritben, melyet június elején foglaltak el. Izrael pedig egy önálló kurd állam létrehozását sürgeti, a szélsőségesek terjeszkedésére válaszul és annak megállítására. A kurdok Irak, Irán, Törökország és Szíria egyik legnagyobb önálló etnikai csoportja, számuk meghaladja a harminc milliót.

Kimaradt?