Saját fellegvárában osztotta ki a maffiát Ferenc pápa (GALÉRIA)

Ismét elítélte a maffiát Ferenc pápa, aki szombaton a La 'ndrangheta nevű szervezett bűnözői csoport fellegvárának számító Calabriában tett egynapos látogatást.

A katolikus egyházfő Castrovillariban meglátogatott egy börtönt, ahol kétszáz elítélttel beszélgetett, köztük külön találkozott egy, a maffia által meggyilkolt hároméves gyerek apjával. A Vatikán szóvivője szerint a "rendkívül érzelemdús" találkozón a pápa vigasztalta a szülőt és elítélte a gyermekek elleni erőszakot.

A hároméves fiúra januárban gyújtottak rá egy autót, amelyben nagyapjával és egy marokkói nővel utazott. A hatóságok gyanúja szerint a gyermek maffialeszámolás áldozata lett, mivel mindkét szülője drogcsempészet miatt ül börtönben. Az eset nagy felháborodást keltett Olaszországban, de márciusban egy újabb, szintén hároméves gyermek halt meg egy hasonló leszámolásban. A többi elítéltet Ferenc pápa arra buzdította, hogy keressék a teljes feloldozást bűneik alól, és új emberként hagyják el a börtönt.

Az egyházfő a calabriai látogatáson szegényekkel és kábítószerfüggőkkel ebédelt, Cassano allo Ionioban pedig a régió problémáiról, köztük a fiatalok nagy munkanélküliségéről és szervezett bűnözésről beszélgetett ottani papokkal.

A calabriai 'ndrangheta Olaszország egyik legkiterjedtebb bűnszervezete, a nagyrészt drogcsempészetből, kisebb részt a helyi vállalkozók sanyargatásából élő csoport éves forgalmát egyesek 70 milliárd euróra (az olasz GDP 3,5 százalékára) teszik.

Ferenc pápa korábban már többször felszólalt a maffia ellen. Jelentések szerint az antipátia kölcsönös a két fél között, ugyanis az olasz média korábban arról számolt be, hogy a pápa az 'ndrangheta célkeresztjébe került. Ennek oka, hogy Ferenc pápa átláthatóbbá akarja tenni a Vatikánt, ezzel viszont feldühítette a gengsztereket, akik a gyanú szerint korrupt főpapokkal állnak üzleti kapcsolatban.

Kimaradt?