A horvátok szerint Hernádit őrizetbe kell venni a szökés veszélye miatt

Kedden arról tárgyalt a horvát bíróság, hogy fenntartják-e a korrupciós vádat a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. A horvát törvények értelmében Hernádit őrizetbe kellene venni a szökés veszélye miatt.

A Zágráb megyei bíróság keddi döntése szerint megalapozott Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen beadott horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészségi (USKOK) vád.

A vád szerint Hernádi 10 millió eurót adhatott Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek az INA nemzeti olajvállalatban szerzett befolyásért – írja a 24sata.hr hírportál. Az USKOK március 31-én emelt vádat Hernádi ellen.

Kedden arról tárgyalt a bíróság, hogy fenntartják-e a vádat Hernádi Zsolt ellen. A döntés szerint a Mol-vezér ellen megalapozottnak látták a vádat, és elutasították az őrizetbe vétel felfüggesztését is. A bírósági tanács Hernádi Zsolt ellen fogva tartást rendelt el és jóváhagyta az USKOK azon kérését is, hogy távollétében lehessen lefolytatni a bírósági tárgyalást.

Hernádi Zsolt védőügyvédei szerint a vád megalapozatlan és nincs jogi alapja annak sem, hogy Hernádiról távollétében döntsön a horvát bíróság. A védelem kérte, hogy töröljék el a vizsgálati fogságra vonatkozó döntést is, amelyet a bíróság a szökés veszélye miatt rendelt el.

Hernádi ügyvédje fellebbez a keddi döntés ellen. Zamecsnik Péter az MTI-nak magyarázva a horvát ítéletet azt mondta: a horvát bíróság formai döntést hozott, ettől még a Hernádi elleni Interpol-körözés felfüggesztése érvényben van. Zamecsnik részletes nyilatkozatát itt olvashatja el.

Kapcsolódók

Kimaradt?