A horvát ügyészség vádat emelt Hernádi Zsolt ellen

A horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) vádat emelt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen a zágrábi megyei bíróságon – olvasható az ügyészség internetes oldalán, hétfőn.

A vádemelésre az USKOK vizsgálata után került sor. Hernádit azzal vádolják, hogy 2009-ben lehetővé tette és megszervezte kenőpénz átadását Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek.

Az USKOK március elején közölte, hogy újra dönteni fognak Hernádi letartóztatásáról, ami ellen a terhelt 8 napon belül fellebbezhet.

A Zágráb megyei bíróság szeptember végén rendelte el Hernádi Zsolt letartóztatását, mert a gyanú szerint tízmillió euró vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen az INA irányításában. A magyar cég visszautasította a vádakat. A bíróság nem foglalkozott a letartóztatást elrendelő végzés ellen benyújtott magyar fellebbezéssel, mondván: a horvát jogszabályok szerint ezt csak azután teheti meg, hogy megtörtént a vádlott kiadatása Horvátországnak. Hernádi ügyvédei ezt kifogásolva beadványt nyújtottak be a horvát alkotmánybíróságnak. Ezért kell új döntést hozni Hernádi letartóztatásáról.

Zágrábban hétfőn kezdődött Ivo Sanader egykori miniszterelnök büntetőperének másodfokú tárgyalása. A vádirat szerint a volt kormányfő a horvát és a magyar olajtársaság, az INA és a Mol együttműködéséről 2009 elején aláírt megállapodásért cserébe vesztegetési pénzt fogadott el.

Hernádi ügyvédje, Zamecsnik Péter a szombati Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta, védence a mai napig semmilyen idézést nem kapott a horvát hatóságoktól.

A Mol-vezér ellen korábban az Interpol is adott ki körözést, de a szervezet később levette a Hernádi elleni felhívást honlapjáról.

 

 

Kimaradt?