Rompuy egyeztet majd az Európai Bizottság új elnökéről

Herman Van Rompuy, az uniós országok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt a megbízást kapta kedd este Brüsszelben a tagállami csúcsvezetőktől, hogy kezdjen konzultációkat az Európai Parlament képviselőivel az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltéséről.

A kedd esti informális vacsora utáni sajtótájékoztatón Van Rompuy azt mondta: a konzultálást akkor kezdi meg, amikor megalakulnak az új összetételű Európai Parlament frakciói és azok megválasztják vezetőiket.

A vasárnap véget ért EP-választások után az Európai Tanácsnak az a feladata, hogy a választási eredmények figyelembe vételével, a megfelelő konzultációk lefolytatása után minősített többséggel jelöljön elnököt az Európai Bizottság, vagyis az unió központi végrehajtó testülete élére. A jelöltet az EP-nek kell majd megszavaznia egyszerű többséggel.

Emellett az Európai Tanács elnöke ismertette azt is, hogy a tagállamok vezetői átnézték, melyek azok a legfontosabb kérdések, amelyekkel az Európai Uniónak a következő ciklusban foglalkoznia kell.

Herman Van Rompuy a munkahelyteremtésen, a versenyképesség javításán és a növekedésen alapuló, jövőorientált stratégiát emelte ki, a gazdasági és monetáris unió megerősítéséről, a klímaváltozás elleni fellépésről beszélt, említést tett arról, hogy kísérletet kell tenni az energiaunió megvalósítására és az energiafüggőség csökkentésére. Kitért arra is, hogy fel kell lépni az alapvető szabadságjogok védelmében, de közben az illegális bevándorlás és a csalások, visszaélések ellen is, valamint meg kell erősíteni az Európai Unió külpolitikai szerepét.

Az állam- és kormányfők üdvözölték a vasárnapi ukrán elnökválasztás kimenetelét is. A részvétel jó volt, az eredmény pedig világos – fogalmazott Herman Van Rompuy, aki hétfőn telefonon is beszélt Petro Porosenkóval, a választás győztesével, és megerősítette, hogy az Európai Unió támogatja Ukrajnát.

Az EP Junckert támogatja

Az informális EU-csú előtt Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának vezetője - a többi frakcióvezető nevében is - felszólította az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanácsot, hogy Jean-Claude Junckernek adjon tárgyalási mandátumot, amelynek birtokában az Európai Néppárt csúcsjelöltje megkezdheti az egyeztetéseket az EP-frakciókkal az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltéséről.

"Nincs ok arra, hogy az Európai Tanács halogassa a folyamatot" - mondta Swoboda az EP-frakcióvezetők brüsszeli megbeszélése után. Szerinte az uniós országok csúcsvezetőinek testülete esélyt kell, hogy nyújtson az Európa-párti erőknek, mert a választó polgárok aggodalmaira az elkövetkező öt évre szóló részletes munkaprogrammal kell választ adni.

A vasárnap lezárult EP-választásokon a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt szerezte meg a legtöbb mandátumot. A második helyen a szocialisták végeztek. Mindkét pártcsalád megnevezte csúcsjelöltjét - a néppártiak Juncker volt luxemburgi kormányfőt, a szocialisták pedig Martin Schulzot, az EP eddigi német elnökét -, akit az Európai Bizottságnak, vagyis az unió legfőbb végrehajtó intézményének az élére szánnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?