Mégis szavaznak Kelet-Ukrajna elszakadásáról vasárnap

Nem hajlandók elhalasztani a vasárnapra tervezett népszavazást a kelet-ukrajnai Donyeck megye függetlenségéről a szeparatisták. Ezt egyik vezetőjük jelentette be csütörtökön annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán a függetlenségi referendum elhalasztását kérte.

"Megtartjuk a referendumot május 11-én" - idézte az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népi Köztársaság társelnökét, Miroszlav Rudenkót az Interfax orosz hírügynökség. A népszavazáson azt a kérdést fogják feltenni, hogy "Támogatja-e Ön a Donyecki Népköztársaság függetlenségének kikiáltását?" A szavazás után "szabad választásokat" akarnak tartani arról, hogy ki vezesse majd a független Donyecki Népköztársaságot.

Putyin szerdai, elhalasztásra vonatkozó kérésére még azt reagálták, hogy fontolóra veszik az orosz elnök javaslatát, és hogy csütörtöki gyűlésükön vitatják meg a javaslatot.

Az orosz elnök kérését Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő is elutasítóan fogadta, mert szerinte Ukrajnában semmilyen néspzavazás nincs is tervbe véve. A kijevi kormány ugyanis illegitimnek tartja a donyecki, vasárnapra tervezett népszavazást Ukrajnától való elszakadásukról, ezzel szemben az ország területi egységéről akarnának népszavazást tartani május 25-én.

Kapcsolódók

Kimaradt?