Az ukrán kormányfő csúfot űzött a békülékeny Vlagyimir Putyinból

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök elutasítóan fogadta Vlagyimir Putyin szerdai bejelentését, amelyben az orosz elnök a Donyeck megyei szakadárokat május 11-re tervezett függetlenségi népszavazásuk elhalasztására szólította fel. "Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin), ez az üres fecsegés valahogy nem méltó Önhöz, egy nagy ország elnökéhez" - mondta Jacenyuk szerdán, a kelet-ukrajnai Harkivban tartott kihelyezett kormányülés végén.

Az ukrán kormányfő szavai szerint tájékoztatni kell az orosz államfőt arról, hogy Ukrajnában hivatalosan nincs betervezve május 11-re semmiféle népszavazás. "Ha pedig az Oroszországtól az általa támogatott terroristák és szeparatisták parancsot kaptak az elhalasztására annak, ami nincs is tervbe véve, akkor azt majd egymás között elintézik" - jegyezte meg Jacenyuk. Az ukrán kormányfő ezt oroszul mondta újságíróknak, megjegyezve, hogy Putyin miatt beszél oroszul, hogy "ne legyen gond a fordítással".

A miniszterelnök csodálkozásának adott hangot ugyanakkor, hogy az orosz elnök és Didier Burkhalter svájci külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet (EBESZ) soros elnöke az "ukrán kérdést" Kijev képviselőinek jelenléte nélkül vitatta meg Moszkvában. "Kissé csodálkozom azon, hogy Moszkvában vitatják meg az ukrán kérdést Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió részvétele nélkül. Ebben a négyoldalú formátumban jött létre ugyanis az első genfi találkozó, és éppen az ott született megállapodások teljesítését utasította el az Oroszországi Föderáció" - fejtette ki.

Jacenyuk közölte, hogy Andrij Descsicja ügyvivő ukrán külügyminiszter átadta az EBESZ-nek a Kijev által elkészített útitervjavaslatot az ukrajnai válság békés rendezésére. Reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi szervezet az ukrán változatot fogadja el. Ez szavai szerint lényegesen különbözik attól, amit most Moszkvában bejelentettek. "A fő különbség, hogy a mi célunk a helyzet valódi stabilizálása Ukrajnában, ami csak egyvalamitől függ: az Oroszországi Föderáció hozzáállásától. Ha Oroszország visszahívja diverzáns csoportjait, befejezi támogatásukat és finanszírozásukat, valamint visszavonja katonai csapatait az ukrán határtól, akkor Ukrajnában a helyzet stabilizálódni fog" - jelentette ki.

Éles szavakkal reagált Putyin azon kijelentésére, miszerint Oroszország mindent elkövet az ukrán válság rendezése érdekében, és támogatja a békés megoldást célzó erőfeszítéseket. "Oroszország minden nap hozzájárul a válság rendezéséhez: hol FSZB-ügynököket küld Ukrajnába, hol fegyvereket szállít, pénzt ad a szakadároknak. A legjobb hozzájárulás részéről az lenne, ha visszahívná az Ukrajna területén működő diverzánsait, elítélné a terroristákat, valamint kötelezné őket arra, hogy tegyék le a fegyvert, hagyják el az elfoglalt középületeket és adják meg magukat" - hangoztatta az ukrán kormányfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?