Kijev folytatja a terrorellenes művelet Kelet-Ukrajnában

Folytatódik és a tervek szerint halad a terrorellenes művelet Ukrajna keleti részén - jelentette ki Mihajlo Koval ukrán ügyvivő védelmi miniszter pénteken Kijevben újságíróknak.

Azt is közölte, hogy a hadgyakorlat során előző nap az orosz erők egy kilométerre megközelítették, de nem sértették meg az országhatárt. A tárca vezetője azt hangoztatta, hogy az ukrán fegyveres erők készek visszaverni bármilyen orosz támadást az ország ellen.

Szerhij Pasinszkij, az elnöki hivatal ideiglenes vezetője közben sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy második szakaszába lépett a terrorellenes művelet. Szavai szerint az a döntés született, hogy a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városát bekerítik a biztonsági erők, ezáltal a szeparatisták nem jutnak kívülről erősítéshez.

Jurij Szerhejev ukrán ENSZ-nagykövet egy pénteki interjúban elmondta: hadgyakorlat ürügyén komoly erőket csoportosított Oroszország Ukrajna határához, mintegy kétszáz harckocsit, tüzérséget és gyalogságot.

Szerhejev kijelentette, hogy Moszkva törvényes látszatát akarja kelteni egy esetleges Ukrajna elleni katonai agressziónak, mint ahogy azt tette Abháziában és a Krímben, ahol egy kis létszámú, a hatalmat magához ragadó szakadár csoportot támogatott.

Kapcsolódók

Kimaradt?