Orosz hadgyakorlat kezdődött az ukrán határnál

Hadgyakorlat kezdődött a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére, jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Szerinte az erőszak alkalmazása Délkelet-Ukrajnában aggodalomra ad okot, és Oroszország kénytelen reagálni ezekre az eseményekre.

Az Ukrajnával határos régiókban Oroszország Déli és a Nyugati Katonai Körzeteinek összfegyvernemi harcászati zászlóaljai kezdtek gyakorlatot. Szergej Sojgu nem ismertette azok létszámát, de arról beszámolt, hogy adataik szerint „a délkelet-ukrajnai békés lakosság ellen több mint 11 ezer fős, automata fegyverekkel felszerelt ukrán csapatok veszek részt". A NATO becslései szerint legalább 40 ezer orosz katona lehet az ukrán határ közelében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sokkal korábban azzal fenyegette meg a kijevi döntéshozókat, hogy következményei lesznek az „ukrán nép elleni akciónak”, és azok érinteni fogják az orosz-ukrán állami kapcsolatokat is. Putyin egy szentpétervári fórumon bűncselekménynek nevezte a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleteket, jelentette az MTI. Szerinte az Oroszországgal szomszédos Kelet-Ukrajnában folyó terrorellenes akció nem annak egy kiélezett szakasza, hanem „büntető művelet”.

Putyin szóvivője azt is elmondta, hogy az ukrajnai fejlemények erősen megkérdőjelezik a május 25-re tervezett elnökválasztás legitimitását.

Leállították az akciót

Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes elnök felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait a határ közeléből. Ugyanakkor az ukrán biztonsági erők leállították Szlovjanszknál a terrorellenes műveletet, miután az orosz csapatok létszáma megnövekedett az ország keleti határánál. Az ukrán elhárítás szerint jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy az orosz hadsereg betör Ukrajna területére.

Korábban ukrán páncélozott járművek megtámadták a kelet-ukrajnai Szlovjanszk településénél a Moszkva-barát szeparatisták egyik úttorlaszát. Az AFP hírügynökség fotóriportere öt harckocsiról számolt be. 

Barack Obama amerikai elnök azzal vádolta meg Oroszországot, hogy nem tartja tiszteletben az ukrajnai feszültségek enyhítését célzó genfi négyoldalú megállapodásokat, egyúttal újabb, Moszkva elleni szankciókkal fenyegetőzött. Egyelőre nem látjuk, hogy tartanák magukat a genfi megállapodás szelleméhez vagy betűjéhez – mondta a tokiói tárgyalásai után Obama. Hozzátette, hogy ha Oroszország így folytatja, annak „további következményei lesznek” és Washington fokozni fogja Moszkva elleni szankcióit. Az amerikai elnök nem beszélt arról, hogy erre mikor kerülne sor, de hangsúlyozta, hogy az eddig életbe léptetett büntető intézkedések már érezhető hatást gyakorolnak az orosz gazdaságra.

A szakadárok szóvivője azt mondta, hogy a helyi önkormányzat polgári alkalmazottait utasították, hogy hagyják el az épületet. Az épületet őrző fegyvereseik a helyükön maradnak. A szakadárok közlése szerint egy emberük meghalt, egy másik megsebesült. Az ukrán belügyminisztérium szerint öten haltak meg, a Kyiv Post szerint viszont hét áldozat is van. A város más pontján is volt lövöldözés.

Az ukrán rendőrség csütörtökön visszafoglalta a szakadároktól a Donyeck megye déli részén lévő Mariupol városházáját, mondta Arszen Avakov ukrán belügyminiszter az MTI szerint. A rendvédelmi erőknek polgári aktivisták is segítettek, áldozatok nincsenek.

Közben a megye északi részén lévő Artemivszk városában száz fegyveres orosz katonákkal az élen megtámadott egy katonai fegyverraktárt az éjszakai órákban. A védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán katonák visszaverték a támadást, amelyben az eddigi adatok alapján az ukrán fegyveres erők egy tagja sérült meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?