Kijev: több száz ember meggyilkolására készülnek a szakadárok

Olyan telefonbeszélgetéseket hallgatott le az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) az orosz titkosszolgálatok munkatársai és a kelet-ukrajnai szeparatisták között, amelyekben a szakadárok azt az utasítást kapták, öljenek meg 100-200 embert, hogy ürügyet teremtsenek az orosz csapatok beavatkozásához, állítja Vitalij Najda, az SZBU elhárítási részlegének egyik vezetője.

Szerinte azt ígérik az oroszok, hogy másfél órán belül harckocsikkal és szállítójárművekkel be tudnak hatolni Ukrajna területére, írja az MTI.

Közben a parlament szerdai, zárt ajtók mögött tartott üléséről kiszivárgott értesülés szerint Valentin Nalivajcsenko, az SZBU főnöke arról számolt be a képviselőknek, hogy az orosz hírszerzésnek eddig 23 tisztjét tartóztatták le Ukrajnában. Az lb.ua hírportál parlamenti forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az SZBU vezetője szerint az ügynökhálózatot 2-3 éve kezdték kiépíteni Ukrajnában.

Emellett Nalivajcsenko beszámolt arról, hogy naponta átlagosan 600 telefonhívást kap az SZBU a lakossági bejelentővonalára. Szerinte a szakadárok közül kevesen hiszik el, hogy valójában a kijevi, EU-párti vezetéstől védik az országot.

Kapcsolódók

Kimaradt?