Szakadár fegyveresek elfoglalták a donyecki városházát

Moszkva-barát fegyveres szakadárok hatalmukba kerítették szerda reggel a donyecki városházát, és azt követelik a kijevi hatalomtól, hogy rendezzen népszavazást Donyeck megye jogállásáról - jelentették ukrajnai hírportálok.

Az UNIAN hírügynökség szerint egy harkivi szakadár egység mintegy húsz, állig felfegyverzett tagja hatolt be az épületbe. Vezetőjük, Olekszandr Zaharcsenko közölte: így akarják kiharcolni azt, hogy a kijevi vezetést rendezzen népszavazást a megye területi státusáról. Leszögezte, hogy addig maradnak ott, amíg nem teljesülnek követeléseik. A fegyveresek arra próbálják rávenni a városházát védő rendőröket, hogy távozzanak onnan. A donyecki polgármester és a városháza dolgozói is az épületben vannak.

Eközben helyszíni médiajelentések szerint Kramatorszkban szakadárok símaszkos fegyveresek segítségével feltartóztatták és elfoglalták a terrorellenes műveletben részt vevő erőknek a városba behatoló hat páncélozott harcjárművét, és kitűzték rájuk az orosz zászlót. Nem sokkal később három, orosz zászlót lobogtató katonai jármű tűnt fel Szlovjanszkban.

A védelmi minisztérium szóvivője később cáfolta a sajtónak, hogy a szakadárok harcjárműveket szereztek volna meg az ukrán fegyveres erőktől Kramatorszkban. Bohdan Szenik azt mondta, hogy az orosz zászlót lengető katonai járművekről készült felvételek hamisak. Hozzátette, hogy a fotón letörölték a járművek azonosító számát, a videofelvétel pedig nem is Kramatorszkban, hanem "egészen más helyen" készült.

Kramatorszkban eközben az oroszbarát szeparatisták megerősítették barikádjaikat. Amint a YouTube portálra feltöltött alábbi videó is bizonyítja a Kijevből kiküldött egységek teljes hadi felszerelésükket csatlakoztak a helyiekhez.

https://www.youtube.com/watch?v=pP9xGGqsRUU

Kimaradt?