Az éjszaka sem indult meg az ukrán terrorellenes művelet

Sok minden történt az éjszaka Ukrajnában, de az Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő hétfőn aláírt terrorellenes művelet nem indult meg, annak ellenére, hogy már hétfő reggel lejárt az oroszbarát fegyvereseknek adott ultimátum.

Barack Obama amerikai elnök és Vlagyimir Putyin hétfő este telefonon beszéltek. Az orosz elnök szerint "megalapozatlan információkra támaszkodó spekulációk" miatt vádolják Oroszországot azzal, hogy beavatkozik az eseményekbe Ukrajna keleti részében.

Hétfőn Jack Lew amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy aláírta az Ukrajnának szóló és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformprogramját kiegészítő, 1 milliárd dolláros amerikai hitelgaranciát. Lew korábban fogadta Washingtonban Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminisztert.

Kis híján meglincseltek egy pártelnököt

Eközben Kijevben kis híján meglincselték Oleg Carevet, a korábban Viktor Janukovics vezette ukrán Régiók Pártjának (PR) elnökjelöltjét. Az ICTV tévécsatorna élő adásában szereplő Carevre távozásakor rátámadt a tévé bejáratát elálló agresszív, felfegyverzett tömeg, és megverték őt. Közeli munkatársa szerint a rendvédelmi erők tagjai alig tudták Carevet kimenteni a feldühödött "harcosok" közül.

Az elnökjelöltjnek az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint sikerült eljutnia a közelben álló mentőautóig, a tüntetők azonban nem engedték őt beszállni. Az afganisztáni háborús veteránokból és az Avtomajdan kijevi tüntetőcsoport tagjaiból álló tömeg hangadói betuszkolták őt egy fehér gépkocsiba és önhatalmúlag bevitték a megvert politikust a kijevi rendőrkapitányságra.

A hét végén láthatóan összehangolt támadások indultak a többségében orosz nyelvű Kelet-Ukrajna több városának középületei ellen, mindenekelőtt Donyeck térségében. Az erőszakcselekményekben részt vevő, nyilvánvalóan gyakorlott egyenruhás fegyveresek számos szakértő szerint azokra az erőkre emlékeztetnek, amelyek március elején ellenőrzésük alá vonták a Krím félszigetet, hogy azt alig három hét alatt Oroszországhoz csatolják, s a nyugati hatalmak azt állítják, hogy ismét egy Moszkva által irányított műveletről van szó.

Kapcsolódók

Kimaradt?