Eddig nyolc család érkezett a Krímből Kárpátaljára

Mostanáig nyolc család, összesen 34 személy érkezett a Krímből és kért elhelyezést Kárpátalján, ahol megyei törzs foglalkozik a menekültek ügyeinek intézésével.

A Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálatának csütörtökön kiadott jelentése szerint egy hónapja működik Ungváron a krími menekültek fogadása céljából létrehozott, Valerij Luncsenko kormányzó által vezetett törzs. A megyében forróvonalat rendszeresítettek, amelyen a Krímből áttelepülők kérhetnek elhelyezést, és a lakosság tehet felajánlásokat a menekültek számára.

Kárpátalján a hatóság 1,8 millió hrivnyát (kb. 540 ezer lej) különített el a Dél-Ukrajnából érkező menekültek szükségleteire. Kezdetben az volt a terv, hogy a megyében elsősorban a Krímben szolgáló katonák családtagjait fogadják és helyezik el, de a programot időközben a civil lakosokra is kiterjesztették.

A menekültek ügyeit intéző törzs adatai szerint a Kárpátaljára érkezett krímieket különböző járásokban helyezték el, szinte kizárólag magánembereknél, csupán egy személy lakik Huszton szállodában. Folyik a tanköteles gyerekek iskolai elhelyezése és a felnőttek álláshoz juttatása – olvasható a jelentésben.

Kárpátalján 21 szálloda és gyógyüdülő jelezte, hogy május 1-ig mintegy 2400 helyet tud biztosítani a krímiek számára.

Kimaradt?