Harminc éves házasság után elvált Vlagyimir Putyin orosz államfő

Elvált az orosz államfő - derült ki közvetve a Vlagyimir Putyin hivatalos életrajzában eszközölt különös változtatásból. A válás tényét Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megerősítette - jelentette kedden késő este a Rosszija 24 állami hírtelevízió. "Ez azt jelenti, hogy kimondták a válást" - mondta a szóvivő előzőleg az állami hírügynökség érdeklődésére válaszolva.

A fejleményről semmilyen közlést sem helyeztek el a Kreml honlapján. Vlagyimir Putyin hivatalos életrajzát viszont megváltoztatták olyan módon, hogy abban már nem tüntetik fel családi állapotát. Az eddigi "nős" kifejezés helyett semmilyen más meghatározás nem szerepel a módosított életrajzban, és a politikus volt feleségének, Ljudmila Putyinának a neve nem lelhető már fel családtagjainak felsorolásában. Ott csupán az orosz államfő lányait, Mariját és Katyerinát tüntetik fel.

A változtatást azzal magyarázzák Moszkvában, hogy április 1-jéig minden magas rangú orosz állami tisztviselőnek, köztük az államfőnek is be kellett nyújtania a bevallást saját és családtagjai vagyonáról. Minthogy a hamarosan nyilvánosság elé kerülő bevallásban a feleségek tulajdonának is szerepelnie kell, a Kremlben előbb "kijavították" az államfő életrajzát.

Az orosz államfő és volt felesége tavaly június 6-án jelentették be a nyilvánosságnak, hogy több mint 30 év házasságban eltöltött idő után el akarnak válni. Az 1982 óta házas Vlagyimir Putyin és Ljudmila Skrebnyeva hosszú szünet után ekkor jelent meg először a nyilvánosság előtt. A Kreml koncertpalotájában az Esmeralda című balettet nézték meg, s az első felvonás utáni szünetben adtak interjút a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak.

"Közös döntés volt, a házasságunknak vége" - közölte Putyin. Elmondása szerint azért váltak szét útjaik, mert munkája a teljes nyilvánosság előtt zajlik, s ezt az életformát felesége nem szívleli, bár hosszú évekig kitartott mellette. Ljudmila Putyina úgy fogalmazott, házasságuk sorsát megpecsételte, hogy férje munkájából adódóan gyakorlatilag soha nem találkoztak, gyermekeik felnőttek, már saját életüket élik.

Másnap, 2013. június 7-én az orosz államfő szóvivője közölte, hogy Putyin nem nősül újra, nincs az életében másik asszony. Dmitrij Peszkov rosszindulatú híresztelésnek nevezte a bulvársajtóban és az interneten folyó találgatást, miszerint az államfő Alina Kabajeva olimpiai bajnok orosz tornásznő miatt döntött a válásról.

Kapcsolódók

Kimaradt?