Lavrov: Oroszország nem szállja meg Ukrajnát

Moszkvának nem áll szándékában csapatokat küldenie Ukrajnába − mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az amerikai és orosz elnök tárgyalása után. A két elnök az ukrán krízis békés megoldási lehetőségeiről egyeztetett telefonon.

Amerika azt kéri Oroszországtól, hogy vonja vissza csapatait az Ukrán határokról, rendelje vissza hadseregét a krími katonai bázisra. Barack Obama szerint csak így képzelhető el a diplomáciai megoldás, írja a bbc.com.

Az orosz külügyminiszter, Lavrov szerint Oroszországnak egyáltalán nem áll érdekében átlépni Ukrajna határait, és hozzátette, hogy Oroszország kész megvédeni Ukrajna orosz ajkú lakosságát politikai, diplomáciai, és jogi eszközökkel. Lavrov John Kerry amerikai külügyminiszterrel egy órán keresztül beszélt telefonon, amerikai kezdeményezésre. Megbeszélték, hogy a napokban személyesen is találkoznak majd, hogy megvitassák a következő lépéseket.

Vlagyimi Putyin orosz államfő felhívta Barack Obama figyelmét az Ukrajnában "tomboló szélsőségesekre", és azt javasolta, hogy vizsgálják meg, hogy a nemzetközi közösségnek milyen eszközei vannak a helyzet stabilizációjára.

Kapcsolódók

Kimaradt?