Halálba vitte 238 utasát a maláj gép öngyilkos pilótája?

Egyre erősebb a gyanú, hogy az eltűnt maláj repülőgép parancsnoka, Zaharie Ahmad Shah szándékosan juttatta hullámsírba a Boeing–777-est 239 emberrel a fedélzetén.

Egy barátja azt állítja a sajtónak, hogy feleségével való szakítása óta Shah igen rossz lelkiállapotban volt, szerinte nem lett volna szabad dolgoznia sem. És bár már másik nővel volt kapcsolata, állítólag nem tudta feldolgozni, hogy neje elköltözött tőle két gyermekükkel, akiket imádott.

A szakemberek szerint mindez lehetséges, hiszen Shah közel tizennégyezer méteres magasságba vezette repülőgépét, mielőtt kifogyott volna az üzemanyaguk, és lezuhantak. Könnyen előfordulhat, hogy depressziós állapotában nyomástalanította a pilótafülkét és az utasteret, másodpilótája már semmit nem tudott tenni ellene.

Filmekben is gyakran látni, hogy a kabinnyomás „elszállása" után kioldódnak az oxigénmaszkok, ám ezekben szűk tíz percig elegendő oxigén van. Ezt tudta a pilóta, ezután pedig addig repült, míg ki nem fogyott a kerozin a repülőgépből. Minderre bizonyíték egy katonai radar adata, miszerint utolsó bejelentkezésük után, a tízezer méteres utazómagasság helyett legalább 23 percet repültek a kibírhatatlan, közel 14 ezer méteresen.

“Karrierje csúcsán boldog lehetett volna, de a magánélete egy káosz volt. Amikor találkoztam vele, többször depresszió kínozta, szerintem már nem volt olyan állapotban, hogy repüljön. Utolsó útjára készülhetett, végső kétségbeesésében ezt gyakorolta otthon a szimulátorán” – mondta a NZ Herald nevű lapnak Shah barátja, aki neve elhallgatását kérte.

Kapcsolódók

Kimaradt?