Értékes kincseket szerzett vissza Magyarország

Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincs felét - jelentette be Orbán Viktor szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón, majd a parlament Delegációs Termében leleplezett hét darab ezüst tálat és egy réz üstöt, amelyet követően percekig csak a fényképezőgépek exponálását lehetett hallani.

A kincset a Terrorelhárító Központ emberei szállították haza hétvégén – számolt be a sajtótájékoztatóról a hvg.hu. Orbán Viktor elmondta, hogy a visszaszerzés 15 millió euróba került, amivel Orbán Viktor szerint Magyarország jó üzletet csinált. Amikor ugyanis 1990-ben New Yorkban a korábbi tulajdonos, Lord Northhampton el akarta árverezni a kincseket, az előbbi összeg háromszorosa volt a kikiáltási ár.

A tárgyak visszaszerzésére évek óta törekszik a magyar kormány, az eddigi tárgyalások azonban nem vezettek eredményre. Egészen eddig sikeretelenül próbáltuk bizonyítani, hogy a kincset Magyarországon, Polgárdi közelében találták meg. Magyarország "családi ezüstjének" tulajdonjogáról sosem mondtunk le - fogalmazott Orbán.

A Seuso-kincs a római hadsereg egyik egykori helytartójáé, bizonyos Seusóé lehetett, akinek a Balatonnál (akkori nevén Lacus Pelso) lehetett villája. A tizenöt tagból álló ezüst készletet, amely a Krisztus utáni 4. századból származik, feltehetően magyar kincsvadászok találták meg, majd eladták, és később azok nemzetközi árveréseken bukkantak fel. A magyar állam sorra indította a pereket a visszaszerzésükre, hiába. Nyolc évvel ezelőtt a kincsek eladó sorba kerültek.

A visszaszerzett tárgyak három hónapig az Országházban ingyen megtekinthetők, utána vélhetően az új múzeumi negyed egyik attrakciója lesz a Seuso-kincs. A visszaszerzés Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatójának érdeme - mondta Orbán. Azt nem részletezte, hogyan sikerült visszaszerezni a kincseket, és egyáltalán kitől vásárolták vissza az értékes tárgyakat. Kérte, hogy ez ügyben Lázárt és Baánt kérdezzék az újságírók, az említettek azonban elsiettek a sajtótájékoztató után.

Ehhez hasonló, kampányidőszakban végrehajtott restitúció történt 2006-ban, amikor a Gyurcsány-kormány a sárospataki könyvtár II. világháborúban elrabolt műkincseit kapta vissza Oroszországtól, akkor a 146 kötetért, illetve hivatalosan azok gondozásáért 400 ezer dollárt fizettünk – emlékeztet a hvg.hu. Igaz, azoknak a műkincseknek a visszaszerzése nem ilyen, rajtaütésszerű módon történt, mert már 2005 tavaszán döntést hozott a magyar parlament, hogy annak feltételeit - vagyis nálunk lévő orosz kincsek visszaadását - biztosítja.

Kimaradt?