Obama üzent Putyinnak, álljon le

Barack Obama amerikai elnök kedden azon aggodalmának adott hangot, hogy Oroszország újabb ukrajnai területeket kebelezhet be, egyúttal pedig figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tartózkodjon ettől.

Mark Rutte holland kormányfővel közös sajtótájékoztatót tartott kedden Obama. Az amerikai elnök felemlegette a nyugati szankciókat, és úgy fogalmazott: Putyinnak „egész egyszerűen meg kell értenie, hogy döntéshelyzetbe került”. Ismét megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el „azt, ami a Krímben történik”, és visszautasította, hogy „a két hét alatt hanyag módon megrendezett népszavazás bármiféle törvényes eljárásnak” tekinthető. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy nincs egyszerű megoldás a krími helyzetre.

Obama emellett rosszallását fejezte ki az ukrán határ mentén állomásoztatott orosz katonák létszámának növekedése miatt, s úgy értékelte, hogy a csapatok megerősítése Ukrajna megfélemlítésére irányul.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Moszkva Washington legfőbb geopolitikai ellenfele lenne, az amerikai elnök leszögezte: „Amerikának rengeteg kihívása van. Oroszország egy regionális hatalom, amely nem erejét, hanem gyengeségét bizonyítja azzal, hogy közvetlen szomszédjait fenyegeti. Nekünk jelentős befolyásunk van szomszédjainkra, és nem kell lerohannunk őket ahhoz, hogy erős, együttműködő kapcsolatokat alakítsunk ki velük.”

Mark Rutte ugyanakkor úgy nyilatkozott, nem tartja valószínűnek, hogy az ukrán válság katonai konfliktussá fajul, mivel ez senkinek nem áll érdekében. Viszont arra is felhívta a figyelmet: a Nyugat fenntartja a jogot, hogy gazdasági szankciókat vezessen be Moszkvával szemben a helyzet további elmérgesedése esetén, amelyek „nagyon komoly károkat okoznának” Oroszországnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?