Ukrajna az ENSZ segítségét kéri

Ukrajna egy olyan határozattervezetet járat körbe az ENSZ Közgyűlésében, amely megerősítené az ország területi egységét, és érvénytelennek mondaná ki a krími népszavazást, amelynek alapján Oroszország magához csatolta a félszigetet.

A határozattervezetben - amelyben egyszer sincs megemlítve Oroszország - Ukrajna arra kéri a közgyűlés mind a 193 tagját, hogy ne ismerje el a Krím jogállásának semmilyen megváltoztatását, segítse elő az ukrajnai válság békés megoldását, tartózkodjon az egyoldalú akcióktól és a gyújtó hatású nyilatkozatoktól, amelyek csak növelnék a feszültséget, és inkább támogassa a nemzetközi közvetítői erőfeszítéseket.

Az ENSZ Közgyűlésének határozatai nem kötelező érvényűek az országokra nézve, de jól tükrözik a világ véleményét az adott ügyekben. Ukrajna azt szeretné, ha a túlnyomó többség elfogadná a tervezetét, mert abból látszana Oroszország elszigeteltsége. A közgyűlés - amelyben nincs vétójog - csütörtökön ül össze, és valószínűleg szavaz a tervezetről.

A tervezet tartalmát tekintve hasonló ahhoz a biztonsági tanácsbeli tervezethez, amelyet Oroszország megvétózott március 15-én. Azt a határozatot a 15 tagország közül 13 megszavazta, és Kína sem állt Oroszország mellé, hanem tartózkodott. A BT nyolc ülést tartott Ukrajnával kapcsolatban, ami jelzi, hogy a nyugati hatalmak fenn akarják tartani az Oroszországra nehezedő nyomást.

Kapcsolódók

Kimaradt?