Krím elsötétült - „műszaki intézkedések”

Áramkimaradás volt vasárnap este a Krím egyes részein, aminek a helyi áramszolgáltató vállalat szerint az volt az oka, hogy Ukrajna belsejéből a félsziget nem kapott áramot az egyik távvezetéken. Több városban is szünetelt az áramszolgáltatás, valamint az autonóm köztársaság fővárosának, Szimferopolnak egyes kerületeiben is.

A helyi áramszolgáltató vállalat bejelentette, hogy kénytelen szüneteket tartani a szolgáltatásban, mert az ukrán állami áramszolgáltató, az Ukrenergo közlése szerint műszaki hiba történt az egyik távvezetéken, amely at ukrajnai Kahovkából a krími Osztrovszkoje faluba vezet. Az Ukrenergót nem lehetett elérni az ügyben a Reuters szerint, és honlapján nem jelentett hibát.

A Krím energia-, víz- és élelmiszer-ellátása nagyrészt Ukrajna belsejéből történt eddig. Kijev szerdán megfenyegette a krími hatóságokat, hogy ha nem hagynak fel az ott lévő ukrán katonai egységek provokálásával, akkor „ennek megfelelő intézkedéseket hoznak ellenük, egyebek között műszakiakat".

Az oroszbarát krími hatóságok azonban nem törődtek a fenyegetéssel, és az orosz erők - miután Oroszország pénteken annektálta a Krímet - mostanra már megszállták csaknem az összes krími ukrán katonai létesítményt.

Kimaradt?