Szlovákia is érvénytelennek tartja a krími népszavazást

Szlovákia érvénytelennek tartja a vasárnapi krími népszavazást, s annak eredményét nem ismeri el - közölte a szlovák külügyminisztérium hétfőn. Mint korábban írtuk, Románia sem ismeri el a referendumot.

A szlovák külügyi tárca honlapján közzétett közlemény szerint Szlovákia nem ismeri el a krími népszavazás eredményét. Egyidejűleg felszólítja Oroszországot Ukrajna függetlenségének és területi épségének tiszteletben tartására, valamint arra, hogy kerülje azokat a lépéseket, amelyek a feszültség további fokozódásához vezethetnek Ukrajnában.

A közleményben a szlovák külügyi tárca rámutatott, hogy a népszavazás az ukrán alkotmánnyal ellentétes volt, s arra orosz katonai beavatkozás veszélye idején került sor. A népszavazás és megvalósításának módja "nem volt sem legális, sem legitim" - szögezte le a szaktárca.

Jobbik: a krími referendum a népek önrendelkezésének diadala. A Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a hétvégi krími népszavazást. Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt: noha mindkét fél részéről tapasztalható volt bizonyos nyomásgyakorlás, legitimnek és eredményesnek tartják a referendumot. Mint mondta Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják. Ezt jól mutatja Koszovó példája is - tette hozzá. Az ellenzéki politikus bírálta a magyar Külügyminisztérium vonatkozó nyilatkozatait amiatt, hogy a tárca az EU és az USA álláspontját visszhangozza. Úgy vélte: a Külügyminisztérium Ukrajna területi integritását félti és Oroszország elleni szankciókat követel, miközben nemzetközi porondon Oroszország küzd az Ukrajnában élő kisebbségek - köztük a magyarok - jogaiért. Ez Magyarország kötelessége lenne - emelte ki, tévhitnek nevezve, hogy az európai integráció jelentené a magyar kisebbségek jogainak védelmét. Gyöngyösi Márton leszögezte: a Jobbik kormányra kerülése esetén korrigálni fogja az egyoldalú euroatlantizmust, s helyette a magyar nemzeti érdekeken alapuló külpolitikát fog képviselni. A párt ennek prioritásai közül első helyre helyezi a Kárpátalján élő magyar és ruszin kisebbségek területi autonómiája melletti kiállást - szögezte le.

Kapcsolódók

Kimaradt?