Orosz domain alatt fut a krími népszavazás honlapja

Orosz internetes tartománynévvel jegyezték be kedden a Krím félsziget státusáról szóló népszavazás honlapját. A Krím helyi parlament által megválasztott oroszbarát miniszterelnöke, Szerhij Akszjonov Twitter-üzenetben jelentette be a referendum2014.ru című oldal elindítását.

Később egy közleményt tettek közzé a honlapon, amely szerint az oldalt először ukrán domainnév alatt - referendum2014.org.ua - jegyezték be, azonban azt rögtön megtámadták az „új kijevi hatóságokhoz kötődő hackerek".

A közlemény szerzői magukat „független ukrán újságíróknak" nevező szerkesztők, akik arra figyelmeztettek, hogy az állítólagos hackerek tette „veszélyezteti a kifejezés szabadságát". A szerkesztők közölték azt is, hogy „további utasításig orosz tartománynévre kellett áthelyezniük az oldalt".

„Portálunk azt tűzte célul, hogy tárgyilagosan bemutassa az ukrajnai helyzetet, a népszavazással kapcsolatos érzéseket és gondolatokat" - olvasható az oldal bemutatkozó szövegében.

Az Ukrajnához tartozó, de orosz fegyveresek által megszállt Krími Autonóm Köztársaság parlamentje az előző héten elvi döntést hozott arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz, és arról is határozott, hogy március 16-án népszavazást tartanak az autonóm köztársaság státusáról.

A szavazásra jogosultaknak két kérdést tesznek fel. Az első az, hogy támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként. A második kérdésre válaszolva a szavazók úgy is dönthetnek, hogy a Krím maradjon Ukrajna része, az 1992-es krími alkotmányhoz visszatérve, megnövelt jogkörökkel.

Egy közvélemény-kutatás szerint a Krím népességének 77 százaléka támogatja a csatlakozást Oroszországhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?