Függetlenségi nyilatkozatot fogadott el a krími parlament

A Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város függetlenségéről fogadott el nyilatkozatot kedden a dél-ukrajnai terület törvényhozása és a városi képviselőtestület együttes ülésén – jelentette az orosz és az ukrán média.

 "A dokumentumra (a függetlenségi nyilatkozatra) a népszavazás megtartásához, valamint ezt követően a Krím Oroszországhoz történő lehetséges csatlakozásához van szükség" – mondta az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozó illetékes. Az elfogadott nyilatkozat része az eljárási rendnek. Volodimir Konsztantinov, Krím Legfelső Tanácsának (parlament) elnöke azt hangoztatta a parlamenti ülése után: kizárt, hogy a terület a jövőben visszatérjen Ukrajnához. Krím elismeri Viktor Janukovicsot Ukrajna elnökének – szögezte le Konsztantinov, de hozzátette, hogy a Krím a maga útját fogja járni.

A krími parlament a nap folyamán határozatot fogadott el a krími tatárok jogainak visszaállításáról, valamint integrálásukról a krími közösségbe. Ebben kiemelték, hogy a terület új alkotmányának elfogadásakor a következő garanciákat helyezik kilátásba: a krími tatárok nyelve az oroszhoz és az ukránhoz hasonlóan hivatalos nyelv lesz, szavatolják a krími tatárok képviseletét a területi és a városi önkormányzatokban, valamint más kormányszervekben. Elismerik továbbá a krími tatárok nemzetiségi önkormányzati testületeit, valamint az általuk létrehozandó szerveket.

Kimaradt?