Leváltotta az ukrán parlament Viktor Janukovicsot

Az összes jelenlevő képviselő igen szavazatával váltotta le Viktor Janukovics korábbi ukrán elnököt a kijevi parlament. A döntést az emberi jogok megsértésével és az elnöki kötelességei elhanyagolásával indokolta a testület. Janukovics nem fogadja el a parlament szombati döntéseit.

Az ukrán fővárosból érkező információk szerint Janukovics korábban beleegyezett lemondásába és fel is vetetett egy videót, amelyben ezt közölte volna, azonban később tanácsadóinak engedve kihátrál az egyezményből - ekkor tette a puccskísérletet emlegető nyilatkozatát.

Mindeközben azonban az ország törvényhozása sorozatban hozza az új rendet megerősítő intézkedéseket: a mostani ellenzékhez köthető Valentyin Nalvajcsenkót nevezték ki az állambiztonsági szolgálat élére, az előrehozott választásokat pedig május 25-ig meg kívánják tartani - írja a KyivPost.

Maga Janukovics az UBR TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy törvénytelennek tekinti a törvényhozásban szombaton elfogadott intézkedéseket és nem is írja alá azokat.

Szabadon engedését követően nem sokkal Julija Timosenko ellenzéki politikus bejelentette szombaton, hogy indul a május 25-re előre hozott elnökválasztáson, amelyet a kijevi törvényhozás azt követően írt ki, hogy leváltotta Viktor Janukovics államfőt. "A diktatúra elesett Ukrajnában" - fogalmazott pártja, a Haza honlapján közzétett nyilatkozatában Timosenko, aki az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint Harkivból Kijevbe indult.

Kapcsolódók

Kimaradt?