Feloldották néhány lezárt ukrán határátkelő blokádját

Már csak két ukrán-lengyel határátkelőt tartottak lezárva csütörtök este a határ ukrán oldalán kormányellenes aktivisták a korábban általuk lezárt hét átkelő közül - jelentette a lengyel TVN24 hírtelevízió. A többi öt határátkelőn visszaállt a szokásos forgalom. Továbbra is ellenzéki blokád alatt maradt viszont a Kroscienko-Smolnica és a Rawa Ruska-Hrebenne határátkelő.

A szerda óta lezárt határátkelők ukrán oldalán az ukrán aktivisták autógumikat égettek, és a kamion- és gépkocsivezetők bosszúságára megnehezítették vagy lehetetlenné tették a forgalmat.     Követeléseket nem támasztottak, elmondásuk szerint azért választották a tiltakozásnak ezt a módját, mert jobban szeretnének élni, és normális Ukrajnát akarnak. Arra is hivatkoztak, hogy a kamionok által szállított árun az oligarchák keresnek.

Az aktivisták bocsánatot kértek a gépkocsivezetőktől, akiknek tízegynéhány órát kellett várakozniuk miattuk.

Csütörtök délután Lembergben az ellenzék által életre hívott Néptanács - amely szerdán közölte, hogy átvette a teljes hatalmat a városban - elrendelte a lezárt határátkelők újranyitását. Nem tudni, hogy az aktivisták engedelmeskednek-e a felhívásnak, és megnyitják a még zárva tartott két utolsó határátkelőt is.

     

Kimaradt?