LMP

Rekordnagyságú büntetést rónak a szirénázó LMP-sekre?

A lehető legnagyobb büntetést róná ki az Országgyűlés azokra az LMP-sekre, akik múlt csütörtökön szirénázással próbálták megszakítani a paksi bővítésről szóló törvényjavaslat elfogadását. Ertsey Katalin, Schiffer András, Szél Bernadett és Lengyel Szilvia havi tiszteletdíját egyharmadával csökkentenék.

Múlt csütörtökön félbeszakadt a hirtelen gyorsasággal napirende vett paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényjavaslat név szerinti szavazása, mivel az LMP-s Ertsey Katalin és Szél Bernadett megafonnal szirénázott az ülésteremben, míg Schiffer András frakcióvezető egy Magyarország eladva és eladósítva, párttársa, Lengyel Szilvia pedig egy Nem leszünk orosz atomgyarmat feliratú transzparenst tartott fel.

Az ellenzéki politikusokat a fideszesek próbálták elhallgattatni, az egyik kormánypárti képviselő például egy pohár vizet öntött Szél Bernadett megafonjába. Az akció ellenére az Országgyűlés a kormánypártiak és néhány jobbikos szavazata mellett elfogadta a paksi bővítést.

Fotó: LMP Sajtó

Kövér László már akkor kilátásba helyezte, hogy a lehető legnagyobb büntetést szabja ki az LMP-sekre azzal körítéssel, hogy "mit lehet szóéni ennyi idiótához"? Az akkor elnöklő fideszes Jakab István kedden benyújtott indítványában azt kezdeményezi, hogy a Ház mind a négy képviselő havi tiszteletdíját csökkentse egyharmadával: Schiffer Andrásét 259 ezer, Ertsey Katalinét 220 ezer, Szél Bernadettét 174 ezer, Lengyel Szilviáét pedig 151 ezer forinttal.

Indoklása szerint ugyanis az LMP-s képviselők súlyosan megsértették az Országgyűlés rendjét és tekintélyét. Kitért arra, hogy Schiffer Andrást eredménytelenül szólította fel a rendzavarás megszüntetésére, ezért a négy politikust az Országgyűlés kizárta az ülésnap hátralévő részéről. Az alelnök a maximális tiszteletdíj-csökkentés melletti érvként hozta fel, hogy a tiltakozás miatt a plenáris ülést meg kellett szakítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?