Obama és Hollande felkereste a „frankofón” Jefferson birtokát

Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök hétfőn felkereste az Egyesült Államok egyik alapító atyjaként és a függetlenségi nyilatkozat fő szerzőjeként tisztelt Thomas Jefferson birtokát a Virginia állambeli Monticellóban.

Az Egyesült Államokba hétfőn érkezett francia elnök kedden kezdődő hivatalos állami látogatását előkészítő, szokatlan vidéki program jelképes jelentőséggel bír. Jefferson ugyanis, aki később az Egyesült Államok harmadik elnöke lett, Párizsban diplomataként képviselte a függetlenségét frissen kivívott Amerikát. Washington ezzel is kifejezésre kívánta juttatni, hogy az iraki háború idején mélypontra jutott kapcsolatai Párizzsal - az akkori francia vezetés határozottan ellenezte az inváziót - egy bő évtized elteltével milyen magasra íveltek. Az amerikai és a francia külpolitika az elmúlt hónapokban szorosan együttműködött egy sor közel-keleti és fekete-afrikai probléma és válsághelyzet megoldásában.

A két elnök egy Washington környéki támaszpontról egy kisebb elnöki gép fedélzetén jutott el a Monticello közelében lévő virginiai város, Charlottesville repülőterére. Először fordult elő, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök egy ugyancsak aktív külföldi vezető társaságában felkereste a Jefferson-uradalmat. "Frankofón volt ő a lelke mélyéig" - jelentette ki Obama Jeffersonról, miután francia vendége társaságában végigjárta történelmi elődjének otthonát, beleértve annak könyvekben gazdag dolgozószobáját és konyháját, amely a maga nemében az egyik legjobban felszerelt volt a korabeli Virginiában.

"Örökké barátok maradunk" - hangoztatta Hollande Jeffersonnak a két ország kapcsolataiban játszott szerepét méltatva.

Kimaradt?